Pojas glavu čuva (FOTO)

Požarevac

Društvo

Pojas glavu čuva (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije priredila prezentaciju na Trgu oslobođenja u Požarevcu.

Kako je u našoj zemlji još uvek  nizak procenat upotrebe pojasa, Agencija za bezbednost saobraćaja redovno sprovodi aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da se takav trend promeni.

Prema poslednim istraživanjima, upotreba pojasa na prednjim je 75, 6 odsto, a na zadnjim sedištima 11,5 odsto. 

U Švedskoj, pojas koriste u 98 dosto slučajeva i to se i te kako odražava na broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama. 

Svetska iskustva i istraživanja govore da pravilna upotreba pojasa smanjuje broj poginulih u saobraćanim nezgodama od 25 do 75 odsto. To znači da bi, ukoliko bi i u Srbiji svi koristili pojas, na našim putevima stradalo između 250 i 300 ljudi manje.


Simulator prevrtanja

Ovom prilikom, u centru Požarevca, građani su mogli da isprobaju simulator čeonog udara, simulator prevrtanja i „pijane naočare“.


Simulator alkohola- pijane neočare


Simulator čeonog sudara

„Simulator čeonog udara pokazuje kako izgleda udar sa 6, 8 ili 10 kilometara na čas. Pokazuje svu tu silinu udara. Zahvaljujući pojasu ostajemo u sedištu i ostajemo nepovređeni. Simulator prevrtanja ima za cilj da vas zadrži u sedištu kada se vozilo okreće za 360 stepeni pri brzini od dva do tri kilometra. Ukoliko imamo pojas ostaćemo nepovređeni. Pored toga imamo i pijane naočare koje simuliraju određene količine alkohola. Ideja je da ljudima pokažemo ljudima šta se dogodi kada popijete dva piva i uzmete da uradite neku prostu radnju. Tako je i u vožnji. Vozačeve spopsobnosti i te kako opadaju sa konzumiranjem alkohola. Opada preciznost pokreta, refleksi, moć opažanja, rasuđivanja. Predviđene su i neke proste vežbe sa pijanim naočarima što ima za cilj da pokaže kako to alkohol štetno utiče na vožnju“, objasnio je Dušan Pešić, načelnik odeljenja za prvenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prezentacija je deo 25. republičkog takmičenja saobraćajnih škola, koje organizuje požarevačka  Politehnička škola.

„Takmičenje predstavlja veliki potencijal za nas kao Agenciju za bezbednost saobraćaja, jer na ovaj način dobijamo ljude koji će se priključiti kampanjama i akcijama i biće promoteri i vršnjački edukatori u svojim samoupravama. Ovo je vrlo značajno takmičenje i činjenica da se 25 godina organizuje je dobar pokazatelj da je i uspešno“, naglasio je Pešić.


Dušan Pešić, načelnik odeljenja za prvenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja

I srednoškolci, učesnici takmičenja su prošli simulator pojasa i pijanih naočara i ta iskustva će moći da prenesu drugarima u svojim školama. 

Prezentacija traje do 19 sati.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top