Podrška dojenju za zdravlje majki i beba

Požarevac

Zdravlje

Podrška dojenju za zdravlje majki i beba

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U toku je Nacionalna kampanja promocije dojenja pod sloganom „Podržimo dojenje“.

Zavod  za javno zdravlje Požarevac, i ove godine sprovodi kampanju promocije dojenja u četrdesetoj nedelji u godini, simbolično uzetoj ovim povodom jer toliko traje i sama trudnoća.

 Kampanja se poklapa sa Svetskom nedeljom dojenja koja se obeležava u više od 170 zemalja, a u Srbiji već četvrt veka. 

Inače, Svetska nedelja dojenja traje od 2. do 9. oktobra.

„Naša zemlja se pridružila kampanji kako bi se ojačala društvena svest o značaju dojenja i kako bi se majkama pružila podrška koja ujedno znači i zaštitu zdravlja i majke i deteta. Dojenje predstavlja vitalni deo života svakog deteta, a ujedno predstavlja značajan način kako bi se pothranjenost uklonila. Veća stopa isključivog dojenja kod žena, zatim kontinuirano dojenje, svakako mogu se povećati i ostvariti saradnjom na različitim nivoima našeg društva“, rekla je dr Ana Jovanović direktor ZZJZ Požarevac.
 
Dojenje nije pitanje samo žena već i celokupno društvo mora majkama da pruži podršku. Tradicionalno, uglavnom to čini uža ili šira porodica, no ta podrška mora biti veća.

Majčino mleko je najbolja hrana za dete, jednostavno, savršena hrana za novorođenče. Sastav tog mleka je automatski, nakon rođenja, prilagođen za svaku bebu pojedinačno. 

Majčino mleko je najboja formula za rast i razvoj. Dokazano je da dojenje ima dosta dobrih efekata za bebu. Dojena deca inteligentnija, imaju razvijenije govorne sposobnosti, zaštićeni su nekih od bolesti, naročito od nepravilnog razvoja vilica i tvrdog nepca i znatno ređe i kasnije im se pojavljuje karijes. 

„Istraživanja pokazuju da bebe koje se hrane majčinim mlekom, nasuprot onima koje su hranjene veštačkim mlekom, ređe obolevaju od proliva, plućnih bolesti i bolesti gastro-digestivnog trakta. Deca koja su isključivo dojena, do šestog meseca i uz dopunu veštačkom hranom, do druge godine su zdravija i mogu se pohvaliti bržim i kvalitetnijim razvojem“, podvukla je dr Jovanović. 


Dr Ana Jovanović i dr Danko Nikolić

Direktor Opšte bolnice dr Danko Nikolić je naglasio da ta ustanova podržava ovu kampanju i izrazio želju da naredne godine bude više majki sa bebama, te da požarevačka bolnica čini sve da poboljša uslove da mlade mame, iz porodilišta izađu srećne sa svojim potomstvom. Sve majke, koje su svoje bebe dojile više od šest meseci, dobile su zahvalnice i crvene ruže.


Sa dodele zahvalnica

Deca iz Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ pripremila su program za mame i njihove mališane, a među posetiocima  je bio i po neki tata.


Deca iz vrtića zahvalila se mamama

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top