Počinju radovi u tvrđavi Ram

Veliko Gradište

Kultura

Počinju radovi u tvrđavi Ram

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, od Ministarstva kulture dobio je sredstva u iznosu od 700 000 dinara za nastavak arheoloških istraživanja u tvrđavi Ram.

Istraživanja teku u sklopu radova na obnovi koji su već nekoliko godina bili u najavi i koje finasira turska agencija TIKA, a sada, s obzirom na to da je u Turskoj sprovedena javna nabavka, počinju radovi na obnovi bedema i kula. Prema propisanim rokovima, radiće se ove i naredne građevinske sezone.   

Mi smo dobili sredstva za arheološka iskopavanja, imaćemo i neka dodatna sredstva koja će biti preusmerena od tog projekta, pa ćemo istražiti unutrašnjost tvrđave. Nakon toga je u planu da se uradi projekat prezentacije tog prostora. Dok ne znamo šta je tačno bilo unutra, ne možemo mnogo ni da uradimo na samoj obnovi i rekonstrukciji. Prostor je zanimljiv, pored tvrđave je Karavan - saraj u kome je crkva, ostaci amama, carinarnica iz 19. veka… Inače, kada je granica bila na Dunavu, Ram je bio značajno mesto – kaže direktor Zavoda Dejan Radovanović. 

Još pola miliona dinara, Zavod je dobio za jedan veoma značajan posao. Naime, timovi arheologa u ovoj godini će obići svako nepokretno kulturno dobro na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga.

Dugo već, nema sredstava za tu, inače redovnu delatnost Zavoda čiji stručnjaci povremeno obilaze teren, ali nije bilo sveobuhvatnijih praćenja. Sada će, sve ponovo moći da sagledaju, urade reviziju stanja jer, kako ističu, taj deo naše kulturne baštine, brigom ili nebrigom, trpi različite promene, ali i probleme poput propadanja, narušavanja prethodnog izgleda, nejasnoća oko vlasništva, oštećenja…   

Pošto je fizički nemoguće, bar sa postojećim kadrom biti stalno prisutan u 11 opština i 250 naselja, ovakvi projekti omogućavaju da se napravi presek stanja, što je ujedno omogućiti i da Zavod, u skladu sa onim što prepozna kao prioritetne zadatke, na nekim narednim konkursima, kandiduje obnovu još nekih nepokretnih kulturnih dobara sa teritorije ova dva okruga.   

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top