Počinje nova sezona radova na restauraciji Ramske tvrđave

Veliko Gradište

Društvo

Počinje nova sezona radova na restauraciji Ramske tvrđave

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ramsku tvrđavu posetila je nova koordinatorka Turske agencije za razvoj – TIKA u Srbiji, koja finansira radove, Ćala Gultekin Tosbat.

Predstavnici agencije TIKA, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i opštine, zajedno sa izvođačima radova, obišli su tvrđavu kako bi se upoznali sa dosadašnjim rezultatima iz prethodne sezone, a potom je održan sastanak na kojem su utvrđene smernice za dalje radove.


Počinje sezona radova

Kako je potvrdio predsednik Dragan Milić, prošlogodišnja sezona je bila veoma uspešna te očekuje da, zbog prethodnog iskustva, ova bude još bolja.

On je dodao da restauraciju vidi u tri faze, pri čemu bi u prvoj bili završeni radovi na zidovima tvrđave dok bi se u drugoj uredio prostor unutar same tvrđave i njeno okruženje za čije istraživanje se očekuju sredstva Ministarstva kulture.

U trećoj fazi, kao pripadajuće objekte, bilo bi potrebno urediti obližnji karavan-saraj i hamam.

Predsednik je istakao da opština, prema svojim mogućnostima, daje maksimalnu podršku obnovi Ramske tvrđave, rekavši da je njeno renoviranje spajanje dva dobra – obnove i zaštite spomenika kulture gde izuzetan interes ima Turska država kao i Srbija te stvaranje turističke destinacije od izuzetnog značaja čime će, ujedno, biti omogućeno zapošljavanje velikog broja ljudi.

Gultekin Tosbat rekla je da je ovo projekat na kojem nije bilo problema ni pritužbi i od koga će obe strane imati korist. Takođe, ona je izrazila očekivanje da će se ti plodovi ubirati već ove godine i zahvalila svima za uloženi trud na projektu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top