pocetak-nove-ere-u-kostolcu-i-okolini

Kostolac

Privreda

Početak nove ere u Kostolcu i okolini

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ozvaničen početak radova na montaži VI BTO (bager-traka-odlagač) sistema na Površinskom kopu „Drmno“. Rok 42 meseca.

Ozvaničen početak radova na montaži VI BTO (bager-traka-odlagač) sistema na Površinskom kopu „Drmno“. Rok 42 meseca.

 

 

Montažom savremene rudarske opreme za površinsku eksploataciju uglja dodatno će biti prošireni kapaciteti sa dosadašnjih devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

 

 

 

Kompletan posao po sklopljenom ugovoru vodi kineska kompanija „CMEK“ ( China Machinery Engineering Corrporation), sa svojim podizvođačima, među kojima su nemački „Krup“, austrijski „Sandvik“ i srpske firme iz oblasti elektro i mašinogradnje.

 

 

„Ovim projektom zvanično počinje realizacija druge faze kineskog kreditnog aranžmana, koji pored proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“, obuhvata i izgradnju trećeg bloka u TE - KO B snage 350 megavata“, naveo je Ivan Tašić, direktor za proizvodnju uglja u JP „Elektroprivreda Srbije“, ogranak TE-KO Kostolac.

 

 

Ovo je prvi veliki kapacitet koji EPS gradi posle skoro tri decenije. Srbija će 2020. godine dobiti veliki termoblok koji će u velikoj meri uticati na energetsku sigurnost i elektroenergetki sistem uopšte.

 

„Srbija mora da gradi velike energetske objekte, jer samo tako možemo da razvijamo društvo u celini, a EPS i ostale energetske kompanije mogu da obezbede novu energiju za ubrzani razvoj Srbije“, naglasio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

 

 

Projekat u celini košta 715,6  miliona dolara, a 85 odsto (608 miliona dolara)  obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke, dok ostatak finansira EPS.

 

„Druga faza paket projekta Kostolac B je veliki projekat sa visokim standardima. Obuhvata široki opseg sadržaja i pred našu kompaniju postavlja visoke zahteve u pogledu realizacije i sposobnosti upravljanja. Uključili smo najbolji menandžment tim i tehničko i komercijalno osoblje“, naglasio je Tong Ligang iz kineske kompanije CMEK.

 

 

Tomas Jabs, predstavnik kompanije „Tisen Krup“ posebno je naglasio važnost druge faze ovog projekta, koja predstavlja važan korak za snabdevanje energije u Srbiji.

 

„Otvaranje montažnog placa i početak radova na montaži rotornog bagera jedan je od najvažnijih događaja za ovaj projekat. Ponosni smo jer možemo da dodamo još jednu mašinu ostalima koje je Tisen krup već isporučio Srbiji“, istakao je Jabs.

 

 

Početak montaže dokaz je dugogodišnje dobre saradnje EPS-a, CMEK-a i Tisen Krup-a na projektovanju, izradi i razvoju.

 

 

Milorad Grčić, vd direkrota JP „EPS“, naglasio je da današnji dan simbolizuje početak jedne nove ere u kostolačkom regionu i garantuje budućnost Kostolca, Požarevca i regiona u energetskom, ali i socijalnom smislu.

„Kompletan BTO sistem koštaće 123 miliona dolara, a sam rotorni bager oko 30 miliona. Indentičan rotorni bager, najmoderniji u Evropi, instaliran je pre nešto manje od godinu dana i u rudarskom basenu „Kolubara“. Sistem ispunjava najviše evropske standarde zaštite životne sredine“, kazao je Grčić.

 

 

Prema dinamici radova, u januaru počinje montaža bagera, a u februaru odlagača. Nakon toga montiraju se pogonske stanice i transportni sistemi, a pristupiće se i izradi trafostanice.

 

Rok za završetak radova je 42 meseca.

 

Mančang: Kineska banka dovodi investitore u Srbiju

 

Kineski ambasador Li Mančang izrazio je očekivanje da će otvaranje kineske banke u Beogradu doprineti povećanju broja kineskih investitora u Srbiji, ali i turista, jer je ukinut vizni režim između dve zemlje.

 

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top