poceo-transport-trafoa-u-termoelektranu-kostolac-b

Kostolac

Privreda

Počeo transport trafoa u Termoelektranu „Kostolac B“

Foto: TE - KO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je sa Železničke stanice „Stig“, u blizini Bratinca, počeo transport blok transformatora do Termoelektrane „Kostolac B“.

Danas je sa Železničke stanice „Stig“, u blizini Bratinca, počeo transport blok transformatora do Termoelektrane „Kostolac B“.

 

 

Remont ovog transformatora u Fabrici „Komel transformator“ iz Ripnja, počeo je u julu 2016., kada je demontiran i transportovan u fabriku, a završen je u decembru prošle godine.

 

 

„Zbog vremenskih uslova ovaj transport nije bio moguć i zato ga radimo sada, kada su se poboljšali vremenski uslovi. Ovaj blok transformator je proizveden u Fabrici „Rade Končar“ 1986. i Termoelektrani „Kostolac B“ je bio konstantno u upotrebi do 2014. godine. Njegova snaga je 410 MVA. Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani „Kostolac B“, što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. On će biti u rezervi, što nam omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja. Iza nas je rekordna proizvodna godina, a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće nam pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti nam da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda u radu, istakao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju električne energije „TE - KO Kostolac“.    

  

Transformator će se transportovati danas i sutra, a transport prati  Đorđe Dugić, inženjer za visoki napon u Termoelektrani „Kostolac B“:

 

 

„Danas ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu „Kostolac B“. Masa ovog blok transformatora je masa oko 285 tona, a u ovaj trafo staje i više od 62 tone transformatorskog ulja. Dužina trafoa je 9,5 metara, širina sa nastavcima oko pet metara, a za transport, koji je specifičan zbog težine i dimenzija, angažovano je beogradsko Preduzeće „Bora Kečić - specijalni transporti“, rekao je Dugić.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top