Počeo nadzor nad groznicom Zapadnog Nila

Braničevo

Zdravlje

Počeo nadzor nad groznicom Zapadnog Nila

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nadzor sprovodi Institut za javno zdavlje preko mreže instituta/zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Prema  preporukama Centra za kontrolu bolesti u Atlanti i Evropskog centra za kontrolu bolesti potrebno je sprovoditi više vrsta nadzora, jer univerzalno primenljiv sistem nad arbovirusnim oboljenjima ne postoji. Svaka zemlja prema raspoloživim resursima i u skladu sa aktivnošću arbovirusa definiše vrstu nadzora nad GZN. 

Osnovni javnozdravstveni cilj sistema nadzora nad neurotropnim arbovirusima jeste prevencija pojave oboljenja u humanoj populaciji, zbog čega sprovođenje nadzora nad GZN samo u humanoj populaciji ne treba da se koristi za detekciju arbovirusne aktivnosti.

Osnovni cilj nadzora nad GZN u humanoj populaciji je kontinuirano praćenje epidemioloških, kliničkih i virusoloških karakteristika virusa Zapadnog Nila u cilju preduzimanja odgovarajućih mera prevencije i kontrole širenja GZN. 

Prijavljeni slučajevi obolevanja i umiranja od neuroinvazivne forme groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji jesu najprecizniji pokazatelji aktivnosti virusa Zapadnog Nila kod ljudi.

Ciljevi epidemiološog nadzora u humanoj populaciji su: Praćenje trendova učestalosti obolevanja i umiranja od neuroinvazivnog oblika groznice Zapadnog Nila u cilju utvrđivanja opterećenja društva bolešću, identifikacija faktora rizika za zaražavanje, razvoj neuroinvazivne forme bolesti i determinisanje populacije pod visokim rizikom, identifikacija sezonske i geografske distribucije slučajeva obolevanja od neuroinvazivne forme groznice Zapadnog Nila.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za veterinu, a u cilju ranog otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti, kao i prisustva virusa u prirodnim rezervoarima i obezbeđivanja pravovremene procene rizika na prijemčive životinje i humanu populaciju, sprovodilo je monitoring kod konja, divljih ptica i vektorskih komaraca (naročito vrsta Culex pipiens) na teritoriji Republike Srbije. 

Sezonski nadzor u humanoj populaciji u 2017. godini počeo je 1. juna i trajaće, prema iskustvu iz prethodnih pet sezona, do prve polovine novembra. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top