Počela žetva ječma, pšenica za desetak dana

Braničevo

Poljoprivreda

Počela žetva ječma, pšenica za desetak dana

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na području Braničevskog okruga ozimim strnim žitima zasejano je oko 40 hiljada hektara. Pšenica je posejana na oko 32 hiljade hektara.

Tokom prošle nedelje počela je žetva ozimog ječma na parcelama sa lakšim peskovitim zemljištem. Pšenica polako prelezi iz mlečnog zrenja u tehnološko zrenje.

 Žetva pšenice očekuje se za desetak dana na parcelama sa lakšim zemljištima.

Karakteristično za ovu proizvodnu godinu ozimih strnih žita je da smo imali dobar start, blagu zimu i nažalost visoke temperature na kraju vegetacije, što je skratilo period nalivanja zrna, tako da možemo da očekujemo uglavnom stabilne prinose. Rekordnih prinosa će biti, ali  na malom broju površina i to pre svega na onim parcelama gde je primenjena puna agrotehnika. Pored negativnog uticaja visokih dnevnih temperatura iznad proseka u fazi nalivanja zrna i mlečnog zrenja, došlo je do pojave rđe na listu pšenice, te su proizvođači morali da urade tretmane fungicidima kako bi zaštitili zastavičar“, kaže za naš portal Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac

Inače, na području Braničevskog okruga, prema podacima PSSS Požarevac, ozimim strnim žitima zasejano je oko 40 hiljada hektara. Pšenica je posejana na oko 32 hiljade hektara.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top