Počela Strasna sedmica

Braničevo

Zabava

Počela Strasna sedmica

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U poslednjoj nedelji Hristovog života na zemlji, svaki je dan praznik posvećen nekom od događaja koji su prethodili raspeću i vaskrsnuću.

Danas, na Veliki ponedeljak crkva podseća na starozavetnog Josifa koga su braća prodala za 20 srebrenika, ali se on spasao i kasnije vladao Egiptom.

Na Veliki utorak Pravoslavna crkva pokazuje Bogočoveka Isusa Hrista koji je, kao sveznajući, još u subotu kada je vaskrsao Lazara iz Vitanije, znao da su ga jevrejske starešine osudile na smrt.

Sreda je podsetnik na izdajstvo Jude Iskariotskog. Takođe, tog dana, u spomen žene koja je izlila miro na noge Hristove, u crkvama se vrši jedna od sedam svetih tajni, osvećenje jeleja.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. To je dan ustanovljavanja svete tajne pričešća u obliku hleba i vina, koje su krv i telo Gospodnje. Jedino ovog dana u godini, na svetoj liturgiji se pripremaju čestice za pričešćivanje bolesnika i onih koji su iz nekog razloga sprečeni da dođu u hram. Uveče se služi bdenije sa čitanjem dvanaest jevanđelja Hristovog stradanja.

Na Veliki petak nema liturgije. To je najžalosniji dan za hrišćane jer je Isus Hrist bio osuđen i raspet na krstu. Umesto zvona u crkvama se, sve do nedelje, čuje zvuk klepala.

Uveče se iznosi plaštanica (ukrašeno platno gde se izobražava skidanje, polaganje u grob Isusa Hrista) i služi opelo. Posle ophoda oko hrama, vernici prolaze ispod plaštanice sastradavajući sa Hristom, ali i verom da će ih Bog isceliti. Isto kao što su nekada ljudi u Hristovo vreme dodirivali njegove haljine sa molbom da ih isceli od duhovnih i telesnih bolesti.

Na Veliku subotu, poslednjeg dana Velikog posta, jutrenje je zapravo opelo Hristovo koje se negde služi i prethodne noći.

U ranim popodnevnim satima, u okviru večernje, služi se Sveta liturgija Svetog Vasilija Velikog.  Na Veliku subotu u jerusalimskom hramu Svetog groba Gospodnjeg vekovima se već dešava čudo – pojava „blagodatnog ognja". U hramu, u kome su pogašene sve sveće i kandila, na čudesan način dolazi do paljenja ognja, koji jerusalimski patrijarh prima i potom ga prenosi na narod.

Poslednjih godina ovaj oganj se specijalnim avionima prenosi u Atinu, Moskvu i  u Srbiju, navodi list Politika.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top