Počela setva ozimih strnih žita

Braničevo

Privreda

Počela setva ozimih strnih žita

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Suša ometa poljoprivrednike u jesenjim radovima.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, ove jeseni ozima strna žita zauzeće gotovo iste površine kao i prošle godine, oko 40 hiljada hektara.

Optimalni rok je za setvu ječma koji je dosad posejan na malim površinama. Zbog nemogućnosti obavljanja osnovne obrade i uprkos tome što su usevi kukuruza, kao najčešći predusev  u  plodoredu, skinuti na vreme, biće kašnjenja u setvi pšenice. Zbog suše postoji mogućnost da ozima strna žita i ne budu posejana u optimalnom roku.

„Neophodne su obilnije padavine kako bi poljoprivredni proizvođači mogli da uđu na svoje parcele da obave osnovnu obradu. Pre same obrade neophodno je da poljoprivrednici unesu osnovno NPK đubrivo, a ako imaju agrohemijsku analizu zemljišta obavezno po preporuci, u suprotnom planiranu količinu đubriva, koje je jedan od garanta stabilnih prinosa ozimih strnih žita. Sejati isključivo deklarisano seme ozimih sorti ječma i pšenice. Kod pšenice sejati sorte prve tehnološke klase koje karakteriše veći sadržaj proteina u zrnu“, savetuje Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac.

 

Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top