Počela obuka za vatrogasce

Žagubica

Društvo

Počela obuka za vatrogasce

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Obuka je deo projekta “Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica”.

Projekat finansira Evropska unija, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) a u Žagubici podrazumeva obuku za vatrogasce.

Obuku organizuje Vatrogasno društvo iz Bora koje ispunjava Pravilnikom posebno definisane uslove uslove, a nastavnim planom obuke predviđeno je 90 časova teorijske i praktične nastave i polaganje završnog ispita.

Teorijski deo nastave organizovan je u Žagubici, dok će se praktični deo održati na vatrogasnom poligonu u  Boru.

Projekat predviđa i priređivanje predavanja  iz sledećih tema: Propisi u oblasti protivpožarne zaštite, preventiva, sredstva  za gašenje, vatrogasna tehnika, vatrogasna taktika i praktične vežbe na vatrogasnom poligonu.

Projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš - Žagubica“ ima za cilj da poboljša i unapredi uslove u prekograničnim zajednicama za delovanje u vanrednim situacijama, osnaži lokalne aktere i doprinese efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima.

Jovica Stojanović, koordinator projekta istakao da je obuka  za vatrogasce  jedna od  značajnijih aktivnosti, jer će se stvoriti uslovi za preventivno i efikasnije delovanje u slučaju požara i smanjenje šteta.

Prvo predavanje u okviru programa održali su Milan Ilić, diplomirani inženjer zaštite od požara, šef stručnog štaba i komandant operativne jedinice i Mile Jordanović elektro inženjer, član IO Dobrovoljnog vatrogasnog društva i zamenik predsednika društva.

Milena Pajić, Tehnički odgovorno lice na projektu, istakla je da je za obuku prijavljeno 16 polaznika i da je ukupan budžet projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ 1.414.000 evra  od čega Evropska unija finansira  1.201.915, a opštine Rekaš i Žagubica sufinansiraju projekat sa 212.085 evra. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top