Petrovčani otvorili smotru „Živka Matić“

Požarevac

Kultura

Petrovčani otvorili smotru „Živka Matić“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Petrovačka „Beba“, otvorila 10. Smotru dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić" u Centru za kulturu Požarevac.

Požarevac je domaćin tri pozorišna festivala, dva su posvećena Milivoju Živanoviću i treći Živki Matić. U prilog tome da Požarevac ceni  i poštuje umetnički dar, koji su nesebično poklanjali čitavoj bivšoj Jugoslaviji u kojoj su stekli veliku popularnost, govori podatak da su oboje bili deo defilea Ljubičevskih konjičkih igara, čulo se na otvaranja smotre u čast Živki, koja je rođena u Požarevcu.

„Volim da mislim da je to bilo dovoljno da pokupi virus glumačkog talenta, ljubavi prema sceni i pozorištu. Virus koji je mnoge zarazio i za koji lek ne postoji, već se sa njim živi, uživa. Živka je, kažu oni koji su imali priliku da je upoznaju, u Požarevac često dolazila, i to u jeku popularnosti koju je zbog svojih rola na filmu i televiziji uživala“, rekao je Bojan Ilić, pedsednik Skupštine grada Požarevca otvarajući smotru.

Do danas su mnogi mislili da su njene uloge većinom bile vezane za žene sa sela, ali monografija „Naša Živka“ koja je imala svoju promociju pre početka smotre, dokazuje da je Živka mogla da igra bukvalno sve.


Detalj iz predstave

Ilić je izrazio sreću što živi u gradu u kome je ova velika umetnica rođena, ali i tugu što je u njemu prerano preminula. Potom se obratio glumcima koji će na ožarevačkoj sceni igrati narednih pet dana:

„Neka vam tokom vaše igre, dok svojim nadahnućem brišete granice između profesionalima i amaterizma, bude uvek u pameti da ovo činite našoj Živki u čast,“kazao je Ilić.


Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca

„Mi čekamo bebu“, predstava pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi „probila“ je led u takmičarskom delu.

Do 7. decembra videćemo prestave: „Via Doloris“  „Putujuće pozorište Šopalović“, „Pokondirena tikva” i “Znakovi”

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top