Pet decenija stvaralaštva Radeta M. Obradovića (FOTO)

Petrovac

Kultura

Pet decenija stvaralaštva Radeta M. Obradovića (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić“ je u saradnji sa Kulturno-prosvetnim centrom Petrovac na Mlavi obeležila 50 godina književnog stvaralaštva Radeta M. Obradovića.

Povodom ovog jubileja organizovana je promocija Radetove nove knjige ,,Vek fotografije u Petrovcu sa okolinom“.
Uvodnu reč je dala direktorka biblioteke Jadranka Grbinović, a u čast autorovog jubileja govorili su: Violeta Milivojević, profesor književnosti, Ksenija Ilić. Istoričar umetnosti, Goran Redžepi, profesor fotografije i Dragoljub Janojlić,  novinar i književnik.

Veče je, zvucima gitare, uveličao bibliotekar Marko Milivojević. Odabrane stihove kazivala je Milica Životić, učenica ovdašnje srednje škole.

Radetu M. Obradoviću uručeno je i priznanje za 50 godina predanog književnog stvaralaštva kao i za doprinos u očuvanju kulture i tradicije.

Rade M. Obradović je zavičajni pesnik i pisac. Član je Udruženja književnika Srbije, dobitnik je nagrade ,,Branko Miljković“ – Niš, 2005.godine, nagrade kraljevskog Književnog kluba „Karađorđević“ 1995. godine, nagrade opštine Petrovac na Mlavi ,,4. jun“ za očuvanje kulturne baštine 2009. godine.
Sakupljač je i čuvar kulturnog blaga zavičaja, poseduje vrednu arheološku zbirku kao i privatnu biblioteku ,,Mlava“.

 

Osnivač je književne manifestacije ,,Ćirilica – ogledalo srpske duše“ sa sedištem u Velikom Popovcu.

Autor je devet zbirki pesama, romana ,,Zmijarnik rastočenog života“, monografija: ,,Selo Veliki Popovac“, ,,Crkve i manastiri Homolja i Stiga“, ,,Vitovnica - selo u Mlavi“, ,,Melnica - selo u Mlavi“, ,,Spomenice: mlavski knez Miljko“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top