Pesnici u manastiru Zaova i dalje stazom Đure Jakšića

Malo Crniće

Kultura

Pesnici u manastiru Zaova i dalje stazom Đure Jakšića

Foto: bsmmc.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Manifestacijom „Stiška svitanja“, završeno je “Stiško kulturno leto” u Malom Crniću.

Prvi jesenji dan obojen kulturnim tradicionalnim dešavanjima koje neguje opština Malo Crniće, započet je prijemom brojnih gostiju u Biblioteci „Srboljub Mitić“.

Đura Jakšić dočekao pesnike u Velikom Selu

Predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijevi, priredio je prijem za pisce sa 55. Međunarodnih susreta u Beogradu i laureate nagrada po konkursu „Da nije ljubavi ne bi sveta bilo“.

 Pesnici i poštovaoci pisane reči su sa predstavnicima lokalne samouprave posetili manastir „Zaova. Put je pisce dalje vodio stazom kojom je nekad koračao poznati srpski pesnik Đura Jakšić – do Velikog sela, gde je goste sačekao Vladan Ilić, besedom o Velikom Selu i glumac Željko Svetomirović, u odori Đure Jakšića.

Kulturno umetničko društvo iz Velikog Sela i deca iz OŠ „Đura Jakšić“ pobrinuli su se za prigodan kulturno umetnički program,a Udruženje žena „Đurđevdan“ za tradicionalna srpska jela.

 Program je nastavljen u Biblioteci „Srboljub Mitić“, predstavljanjem pisaca sa 55. Međunarodnih susreta u Beogradu: Dženeta Saterlenda iz Velike Britanije, Aleksandra Kožeduba iz Rusije, Amos Matia iz Italije i Petra Žebeljana iz Beograda.  

 Po oceni žirija dobitnici nagrada „Stiški venac“, „Stiški suncokret“ i „Stiško pero“ su: Igor Braca Damnjanović , Veselin Dželetović i Violeta Dimitrić iz Beograda.

 Dobitnici posebnih priznanja su Milo Radov iz Podgorice, za najoriginalniju pesmu, Stefan Đorđević iz Kruševca za najlepši stih, Stojan Šljuka iz Čajniča, Republika Srpska, za najslikovitiju pesmu, Jovan D. Petrović iz Petrovca na Mlavi za suptilnost i ritmični izraz, Božidar Dobraković iz Lovćenca za najljubavniju pesmu, Helena Himel iz Ečke za najmuzikalniju pesmu, Branislav Crnić iz Beograda za najerotičniju pesmu, Elma Selimi iz Tutina za najdramatičniju ljubavnu pesmu, Elena Buevič iz Ukrajine za najmoderniju pesmu, Tanja Đurđević iz Velikog Gradišta za najuzvišenije pevanje o ljubavi.

 „Stiški pupoljak“ pripao je mladoj Aleksandri Obradović iz Velikog sela.

Organizatori su Biblioteka „Srboljub Mitić“, Centar za kulturu i Turistička organizacija opštine Malo Crniće, a pokrovitelj „Stiškog leta“ je opština Malo Crniće.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top