Perunika – dekorativna i lekovita biljka

Požarevac

Zdravlje

Perunika – dekorativna i lekovita biljka

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Službeno perunika se koristi u britanskoj i nemačkoj farmakopeji, dok se kod nas njena upotreba vezuje za narodnu medicinu, a sama biljka se najviše koristi kao dekorativna.

Perunika ili Iris germanica je dugovečna, zeljasta, vrlo dekorativna, a i lekovita biljka. Ima jak rizom, sitno korenje, uspravno, široko, sabljasto i dugačko lišće. Može da dostigne visinu i do metar i po. Stabljika je dugačka, okruglasta ili umereno spljoštena.Cvetovi su šestočlani. Razlikuju se spoljašnje i unutrašnje cvetne liske - spoljašnjih ima tri i one su povijene, a unutrašnje, kojih takođe ima tri su uspravne, više naginju ka sredini.

Cvetovi su krupni, različitih boja. Mogu biti beli, plavi, ljubičasti i žuti. Razlikuje se više od 200 vrsta, a kod nas je najzastupljenija baštenska, ili bogiša, kao i bela perunika.Perunika voli sunčana mesta, voli laku, peskovitu zemlju. Razmnožava se rizomima u jesen.

U lekovite svrhe, prema narodnoj medicini, koristi se rizom i to svež, sok dobijen iz rizoma i osušeni rizom u vidu praha, kao i sveži listovi i sok dobijen iz svežih listova.

Rizom se sakuplja na jesen, odmah se čisti i ljušti i stavlja u hladnu vodu da ne potamni, pa se potom suši na suncu 7 dana, pa u hladu na promaji. Iskopan rizom nema prijatan miris. Miris sličan ljubičici se javlja nakon spore fermentacije posle dve godine.Mlevenjem koren postaje intenzivniji.Kada se samelje čuva se u staklenoj tegli, na mračnom mestu. Po rizomu se određuje starost perunike.

Zeleno lišće perunike sadrži znatnu količinu vitamina C , na 100 grama lišća moguće je naći preko 0.5 grama vitamina C.

U rizomu ima smole,koja je ljutog ukusa,tanina, oko 50% skroba, šećera, sluzi, masnog ulja, voska, etarskog ulja oko 0.2%, koje predstavlja kombinaciju ulja i masti i poznat je kao buter iridis. U buteru se nalazi oko 90% miristinske, nešto malo oleinske kiseline i oko 10% ketona irona. Od ovog ketona potiče miris. Takođe, u rizomu se nalazi i kristalni glikozid iridin, koji hidrolizuje i nastaje glukoza i izoflavon irigenin.I ridin je nosilac većine lekovitosti.

Osušeni rizom se koristi kod problema sa respiratornim traktom, kao što su hronični kašalj i to s jedne strane za iskašljavanje, a sa druge kod suvog, upornog kašlja, kod prehlada, upale usne duplje i desni.Takođe, kod problema sa gastrointestinalnim traktom, kao laksativ, kod želudačnih tegoba, kod bolesti bubrega, kao diuretik, za negu lica i tela, kod povreda, kod rana, kod izostalih menstrualnih ciklusa, za poboljšanje rada jetre, žuči, kod mučnina i migrena.

Trudnice su ranije sakupljale rizome i nizale ih na kanap, pa su davale kasnije svojim bebama kod problema sa nicanjem zubića, jer ublažava svrab, bol i smanjuje nervozu. Interesantno je da se sve do sredine 20. veka u apotekama nalazio preparat sa perunikom, odnosno, njenim rizomom koji se upotrebljavao kod beba, pri nicanju zuba.

Za lekovite svrhe dovoljno je da se jedan gram praha osušenog rizoma pomeša kao začin sa hranom i to na kraju kuvanja ili da se sveži listovi koriste kao salata.

Opšti recept sa prahom rizoma perunike

Pola kafene kašičice praha preliti sa 250 mililitara hladne vode i ostaviti bar 12 sati.Nakon toga procediti i vrlo malo zagrejati. Koristiti dva puta u toku dana u podeljenoj količini.

Kod problema sa upornim kašljem potrebno je u 300 mililitara prokuvane, vrele vode, dodati 1kafenu kašičicu i uzimati ujutru i uveče.

U čaši crvenog vina ili ječmene vode rastvoriti polovinu kafene kašičice rizoma i piti u malim količinama tokom dana.

Ako postoji problem sa ranama, koje teško zarastaju može se iskoristiti prašak koji se samo pospe preko. Takođe, kod opekotina, čireva dovoljno je da se na problematične delove stave sveži, izmrvljeni delovi listova, pa se potom prekrije nekom prirodnom tkaninom, gazom ili zavojem.

Kod upale grla potrebno je skuvati svež rizom toliko da postane mekan, pa se njime obloži grlo u vidu obloge.

Problem katarakte se može preventirati ako se kao obloge drži smeša, koja se dobija kada se pomešaju jednake količine praha perunike i ružine vode.

Bol u uhu se tretira tako što se svež rizom isprži na malo suncokretovog ulja, pa kad se ulje ohldi onda se ukapava.

Mlevenjem rizoma perunike nastaje prah, koji je već pomenut, koji se koristi i u industriji parfema i za proizvodnju osveživača prostorija. Ekstrakt perunike je našao primenu u proizvodnji pasta i praškova za zube.Crna prirodna boja se dobija iz korena, plava iz cveta, a one se koriste u prehrambenoj industriji.

Perunika - simbol hrabrosti, dostojanstva, slave i snage

Stari Sloveni su ovu biljku najviše cenili, pa je i ime dobila po vrhovnom bogu Perunu i njegovoj ženi Peruniki. Slovenski bog Perun predstavlja gospodara neba, nepogoda, oluja, grmljavine, pa se naziva i gromovnikom. Shodno tome, veruje se da gde bog Perun pošalje grom, na tom tlu se rađa perunika. Postoji jedan običaj starih Slovena, koji se u nekim našim krajevima zadržao i dan danas, da se tokom praznika Spasovdana perunika osveštava i unosi u kuću kao zaštita od gromova, od loših uticaja i bolesti.

U starom Egiptu perunika bila je simbol vere, mudrosti i hrabrosti i u ruci su je držali faraoni čime je njihova moć predstavljena.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top