Penzioner štrajkovao glađu ispred Fonda PIO u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Penzioner štrajkovao glađu ispred Fonda PIO u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljanin Blagoje Savović štrajkom glađu na ulazu u zgradu PIO fonda filijale u Požarevcu, pokušao da traži svoja prva.

Savović smatra da su mu ona narušena i ovo mu je, kako kaže, jedino preostalo dok čeka odluku Upravnog suda. Radio je na železnici na mestu operatera personalnih računara. Ima ukupno 38,5 godina radnog staža i malo više od 65 godina starosti.

Na ovaj čin sam se odlučio jer svoja prava nisam mogao da ostvarim redovnim putem. Primam pola penzije, ali i to je krivično delo od strane države prema meni. U rešenju piše da se upućujem u prevremenu invalidsku penziju zbog toga što sam tehnološki višak, prihvatio sam socijalni program države i upućujem se sa 50 odsto primanja do ispunjenja uslova za sticanje starosne penzije, sa navršene 63 godine po zakonu koji je važio 2008.. Kada sam napunio 63 godine, 9. maja 2015. , došao sam u fond PIO a oni kažu da je sada uslov 65 godina. Kada sam napunio 65 godina, rekli su mi da neće da mi daju rešenje jer sam ih tužio. Sada čekam odluku suda gde sam pre godinu dana ušao među prioritetna rešavanja, jer sa 15 hiljada dinara ne mogu da platim samo komunalne troškove, a gde je ostalo“, objašnjava Savović. 

Dodaje da mu ni ombudsman nije pomogao uz obrazloženje da nije u njegovoj nadležnosti.
 Nakon sat vremena štrajka povukao se sa ulaza jer je u međuvremenu razgovarao sa nadležnima u Fondu PIO. 
Oni nisu mogli da otkriju detalje razgovora nakon kojih je ovaj Požarevljanjin prekinuo štrajk, ali su nas uputili na centralu u Beogradu. 
Na mejl sa pitanjima koji je E-Braničevo poslalo, do sada nisu stigli odgovori. Ukoliko budu stigli, objavićemo ih u posebnom tekstu.


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top