Pčelarska iskustva Slovenaca uskoro u primeni i Požarevcu

Kostolac

Poljoprivreda

Pčelarska iskustva Slovenaca uskoro u primeni i Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodno savetovanje pčelara Braničevskog okruga „Nauči da uspeš“, održano u pozorišnoj sali u Kostolcu.

Sofron Sofronijev, velepčelar iz Montane u Bugarskoj govorio je na temu „Tehnologija pčelarenja osmoramnom Faraovom košnicom na pčelinjaku sa hiljadu zajednica“ i podelio iskustva pčelara iz ove zemlje.

Karl Vograničić, pčelar i apiterapeut iz Slovenije govorio je o apiterapiji u slovenačkom pčelinjaku, a Vlado Pušnik iz Društva apterapeuta iz Maribora u Sloveniji, takođe o apitarapiji, ali i o tehnologiji proizvodnje pića na bazi meda.

Iz njihovih izlaganja može se zaključiti da nema neke razlike u pčelarenju u Srbiji i Sloveniji. Kvalitet i kvantitet su na srpskoj strani. Baš zbog toga što se ne mogu pohvaliti nekim količinama meda, Slovenci nude široku lepezu pčelinjih proizvoda. Sve što se može iskoristiti u pčelarstvu oni su iskoristili.

Ono u čemu mi zaostajemo je finansijska benefit i korišćenje mogućnosti koje pčelarstvo pruža. Kod nas se pčelarenje svodi na proizvodnju meda i malo propolisa.

Proizvodnja pića od meda je veoma i interesatna i sigurno nova za ovo podneblje. Ako je med lošijeg kvaliteta, ne baca se već se koristi na druge načine. Tehnološki gledano alkohol je produkt vrenja šećara, a u medu ima dosta ugljenih hidrata, odnosno, glukoze i fruktoze, dakle šećera. Prave se rakija i liker, ali i šampanjac od meda koji može da dostigne cenu od 30 evra po litru.

Ono što treba da usvojimo od Slovenaca je i plasman na tržište. Pakovanje od jednog kilograma je prevaziđeno, ma koliko da je tegla lepa. Pakovanja u atraktivnoj ambalaži od 300 ili 400 grama prijemčivije je današnjem kupcu.

To su stvari koje moramo naučiti od Slovenaca i po rečima Dejana Miloševića predsednika požarevačkog Udruženja pčelara, u Pčelarskom centru u Ljubičevu, koji bi tokom godine trebalo da proradi, biće primenjena ova iskustva.

Organizator ovog savetovanja bilo je Udruženje pčelara Požarevac u saradnji sa Budžet fondom za razvoj poljoprivrede grada Požarevca i Gradskom opštinom Kostolac, a otvorio ga je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Požarevačko udruženje je, inače, jedno od najbrojnijih i najaktivnijih u državi. Pored predavanja eminentnih stručnjaka o pčelarenju, dva do tri puta mesečno, u zavisnosti od interesovanja, organizuju i besplatnu zimsku školu za pčelare početnike i ovo međunarodno savetovanje.

Tokom savetovanja organizovana je prodajna izložba opreme za pčelarstvo, a mogla se naći i stručna literatura za apiterapiju.

Lečenje uz pomoć pčela

Apiterapija (Apinae lat. -prave pčele i therapeia grč. terapija) je specifičan proizvod i ne može se falsifikovati. Primera radi, korisnik apiterapije sedi u paviljonu sa košnicama i udiše vazduh. To se naplaćuje po satu od pet do deset evra. Pčelama ne smeta, ljudima koristi, a pčelari imaju još jedan izvor zarade.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top