Participacije za preglede – od 50 do 900 dinara

Braničevo

Info

Participacije za preglede – od 50 do 900 dinara

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Da li ste znali – ukoliko imate prihod manji od 27.000 dinara ne plaćate participaciju za preglede kod lekara.

Iako se iznos participacije nije menjao još od od oktobra 2009. godine, mnogi građani negoduju kada dođe vreme da na šalteru državne zdravstvene ustanove vade novčanik. Za svako „dobar dan” u domu zdravlja, bilo da su došli samo da podignu lekove, obave kontrolu ili zaključe bolovanje, plaćaju 50 dinara – pišu Novosti.

U apotekama je daleko dramatičnije: pacijenti, koji su dobili na recept lek za za koji se plaća učešće osiguranika u troškovima, ponekad moraju da doplate i više od 1.000 dinara.

Zato pojedini neretko odustaju od propisane terapije. Oni se vraćaju izabranom lekaru, zahtevajući da im se prepiše lek sa takozvane A liste, za koji se participacija plaća samo 50 dinara.

Uslovi pod kojima se osiguranik oslobađa participacije strogo su definisani i najčešće istaknuti na vidnom mestu u zdravstvenoj ustanovi i apoteci. Iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja podsećaju da participaciju ne plaćaju ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata, kao i slepe i trajno nepokretne osobe.

Takođe, lekove i preglede će besplatno dobiti i svi oni koji dobijaju novčanu naknadu za tuđu pomoć i negu drugog lica, ali i raseljena lica sa Kosova i Metohije, deca, trudnice i porodilje – podsećaju Novosti.
Novac na šalterima ne bi trebalo da spreme ni oboleli od najtežih oboljenja, davaoci tkiva i organa za transplantaciju.

Dobrovoljni davaoci krvi oslobođeni su učešća u ceni lekova, ali ne bezuslovno: oni koji su krv dali deset i više puta, ne plaćaju za preglede, ali participiraju za medikamente sa pozitivne liste lekova, kao i za medicinsko-tehnička pomagala i implantante.

Vodi se računa da participaciju za lečenje ne plaćaju ni najsiromašniji, ali oni moraju da dokažu da imaju primanja „ispod cenzusa”. Taj iznos se mesečno menja: trenutno, u aprilu, participacije može da bude oslobođen osiguranik koji ima primanja ispod 27.040 dinara, ukoliko živi sam, ili ispod 20.800 dinara po članu domaćinstva, ako živi u zajednici. Svoj težak materijalni položaj dokumentuju dostavljanjem dokaza o primanjima člana porodice (zarada ili penzija ostvarene u prethodnom mesecu).

Inače, 50 dinara plaćamo za lek izdat na recept, pregled kod izabranog lekara u domu zdravlja, pregled specijaliste, uput za sve laboratorijske usluge (uključujući mikrobiologiju, parazitologiju, histopatologiju i citologiju), rendgenski pregled i snimanje. nošenje holter aparata, endoskopski pregled, EKG, spirometrijski test pluća i rehabilitaciju u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi (po danu). 

Dvostruko više košta pregled ultrazvučnim aparatom, a 150 dinara pregled I terapija u nuklearnoj medicini. Pregled na skeneru ili osteodenzitometru košta 300, a pregled na  PET skeneru 900 dinara. 

Magnetna rezonanca je 600, dok je 30 000 dinara najviši iznos koji osiguranik plaća u slučaju nekih operacija. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top