Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)

Petrovac

Događaji

Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Manifestacija koja se ubraja među najpopularnije i najatraktivnije u petrovačkoj opštini, „Sabor bačijara“, održana proteklog vikenda na bačiji „Izvor“ u Stamnici.

I ove godine „Bačijada“ je okupila uzgajivače ovaca, stručnjake iz oblasti stočarstva, odgajivače koza i ovčarskih pasa koji su za brojne posetioce priredili i prateće izložbe. Prikazano je oko 30 kolekcija ovaca koje je ocenjivala stručna komisija.


Manifestacija koja se ubraja među najpopularnije održana proteklog vikenda na bačiji „Izvor“ u Stamnici

Ove godine, učestvovalo je dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca. Izlagači su međusobno razmenjivali iskustva i znanja iz ove oblasti, a sa pravom se može reći da je ovaj događaj trenutno jedini na kome ovčari ovog kraja mogu da izlažu grla.


Ove godine, učestvovalo je dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca

Takođe, organizovane su i izložbe  domaće radinosti, gastronomskih specijaliteta, pića, meda i drugih autentičnih proizvoda sa ovog područja.


 Izložbe domaće radinosti, meda i drugih autentičnih proizvoda

 “Bačijada” je pokrenuta u nameri da se promoviše razvoj ovčarstva u ovom kraju Braničevskog okruga, kao i da na to posebno motiviše mlade. Nekada je ovčarstvo u opštini Petrovac na Mlavi bilo veoma zastupljeno. Ovom manifestacijom čuva se tradicija predaka koji su u maju, stoku, a najviše ovce, izvodili na mesta poznata pod imenom “bačije”. Otuda se u Stamnici, sa velikim entuzijazmom, svakog proleća, već 13 godina organizuje Sabor bačijara, čime se okuplja veliki broj gostiju iz Srbije i inostranstva.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik SO Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović, a osim njega, prisustvovali su zamenik predsednika opštine Goran Ristić, pomoćnici predsednika opštine Saša Živojinović, Dobrica Milosavljević i Boris Gvozdić kao i direktori javnih preduzeća i ustanova. Znamenje Bačijade, štap i šubaru, Ristić je na čuvanje predao Saši Živojinoviću. Potom su uručene i zahvalnice svim izlagačima.


Milanče Aćimović predsednik SO Petrovac na Mlavi

Zvanični program trinaeste bačijade, obeležila je poruka i rešenost da se tradicija stočarstva u petrovačkoj opštini sačuva i unapredi, čemu je svakako velika podrška i izuzetna posećenost ovogodišnjeg sabora.

Pehar za najlepšeg psa dobio je Miroljub Petrović iz Krnjeva, dok je najukusnije tradicionalno jelo „čorbu od lobode“ pripremilo Udruženje žena „Stamničanke“. Nagrada za najbržu mužu ovaca pripala je Snežani Jakšić iz Stamnice.

Priznanje za šampionsku kolekciju jagnjadi dobio je Slobodan Milovanović iz Zabrđa, dok je drugo mesto u ovoj kategoriji osvojio Igor Rašić iz Siga. Pehar za najbolje šilježe dobila je Srbica Nikolić iz Krepoljina.

Za šampionsku kolekciju ovaca nagrađen je Zoran Đorđević iz Manastirice, drugo mesto pripalo je Darku Lazareviću iz Stamnice, a treće Nikoli Jankuciću iz Krepoljina. Najbolju kolekciju koza imao je Rade Radojković iz Krepoljina, dok je drugo mesto pripalo Angelini Vulić iz Kladurova.

Pehar za ovcu šampionku dobio je Živomir Vidaljević iz Ždrela, a za ovna šampiona Saša Milovanović iz Velikog Laola. Titulu najboljeg bačijara za 2018. godinu poneo je Dobrica Jakšić iz Stamnice. Pehar mu je uručio predsednik Organizacionog odbora Milanče Aćimović.


Nagrade, pehari i priznanja

Velizar Rajić, predsednik mesne zajednice Stamnica bio je izuzetno zadovoljan kako posećenošću tako i samom organizacijom:

“Ovo je za nas jedna od najbolje organizovanih i najposećenijih bačijada do sada. To nam samo daje podstreka da naredna bude još masovnija i još bolja.Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi i predsedniku Skupštine opštine Milančetu Aćimoviću koji je dao izuzetan doprinos da ovo sve protekne ovako dobro. Ove godine smo izgradili potpuno nove boksove za ovce koji će biti dugotrajno rešenje tako da odgajivači imaju i odlične uslove za svoja grla” kazao je predsednik mesne zajednice Stamnica, Velizar Rajić.

Kulturno prosvetni centar osmislio je bogat kulturno umetnički program, a ova prilika je takođe iskorišćena i da se mesne zajednice Stamnica i Stamnička reka predstave ocenjivačkoj komisiji ovgodišnjeg Takmičenja sela Srbije za opštinu Petrovac na Mlavi. Jovan Radojković predsednik mesne zajednice Stamnička reka je takođe bio izuzetno zadovoljan pre svega što su vremenski uslovi bili idealni iako je bilo najava da će biti kiše.


Kulturno prosvetni centar osmislio je bogat kulturno umetnički program

“Ove godine smo po prvi put imali uz Bačijadu i Takmičenje sela Srbije, gde mislim da smo se ocenjivačkoj komisiji pokazali u najboljem svetlu i da i oni odavde odlaze izuzetno zadovoljni i puni utisaka. Takođe moram pomenuti i ljude koji su prethodnih godina organizovali sabor koji su nam u mnogome pomogli. Spoj mladosti i iskustva dao je izuzetan rezultat ove godine” rekao je Jovan Radojković.

Organizatori i ovogodišnjeg Sabora bačijara su Odbor sabora bačijara Srbije, mesne zajednice Stamnica i Stamnička Reka, Turistička organizacija i Kulturno prosvetni centar, a pokrovitelj opština Petrovac na Mlavi.

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta "Petrovac na Mlavi – dobar domaćin” koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2018.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  • Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)
  • Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)
  • Ove godine, učestvovalo je dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca.
  • Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)
  • Ovogodišnja “Bačijada” jedna od najboljih do sada (FOTO)
  • Ove godine, učestvovalo je dvadesetak bačijara sa oko 150 ovaca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top