Otvorena zdravstvena stanica

Veliko Gradište

Zdravlje

Otvorena zdravstvena stanica

Foto: velikograsiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Zdravstvena stanica s apotekom u Srednjevu zvanično u funkciji. Za matični Dom zdravlja u Velikom Gradištu nabavljen nov automobil. 

  

Novoizgrađenu zdravstvenu stanicu sa apotekom u Srednjevu znanično su predali na korišćenje državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i direktorka gradištanskog Doma zdravlja Ljiljana Stevanović.

Ova moderna zdravstvena stanica površine 175 kvadratnih metara, pokrivaće potrebe gotovo polovine stanovništva opštine i obezbediti im sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. 

 

Pored meštana Srednjeva koristiće je i žitelji devet okolnih sela – Makca, Doljašnice, Gareva, Češljeve Bare, Pečanice, Ljubinja, Desina, Kamijeva i Carevca.

Tok izgradnje, koja se odvijala u dve faze, tokom 2015. i 2016. godine, predstavila je direktorka Doma zdravlja, navodeći da vrednost ovog projekta iznosi preko 12 miliona dinara. 

Učešće opštine je pet miliona, Ministarstva zdravlja dva, Dom zdravlja Veliko Gradište je finansirao radove sa milion i po, dok je Zdravstvena ustanova Požarevac izdvojila tri i po miliona dinara. Opština je obezbedila i zemljište za izgradnju.

Prilikom posete ministra zdravlja pre osam meseci, obećali smo da ćemo objekat završiti do kraja godine. Ovo je primer dobre prakse i saradnje dve lokalne samouprave, Ministarstva zdravlja, Apoteke i Doma zdravlja koja će se i u narednom periodu nastaviti“, kazao je Milić.

On je takođe podsetio na nastavak izgradnje zgrade centralne osnovne škole u Srednjevu za koju je, uz podršku Vlade Srbije, obezbeđeno 15 mioiona dinara, a koja će započeti već kroz mesec dana. 

Nakon Srednjeva državni sekretar je obišao renovirane delove Doma zdravlja u Velikom Gradištu. Sredstvima Ministarstva zdravlja, u iznosu od tri miliona dinara, prethodne godine uređeni su toaleti za pacijente, postavljene su podne pločice i uređene internističke ordinacije, prostorije su okrečene...

Opština je finansirala kupovinu vozila za potrebe kućnog lečenja kao i rad lekara i tehničara na terenu, a najavljeno je finansiranje još jedne lekarske ekipe. 

Ove godine je rekonstruisano centralno previjalište koje radi 24 sata, uređena posebna laboratorija za decu i trudnice, biohemijska laboratorija i hematološki analizator, a ustanova je uvela i laboratorijski informativni sistem koji obezbeđuje lekarima da rezultate dobiju direktno iz laboratorije.

 

Dom zdravlja je dobio automobil  koji će biti korišćen za potrebe patronažne službe, a državni sekretar upoznat je ovom prilikom sa daljom potrebom za sanitetskim i vozilom za prevoz ležećih pacijenata.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top