Otvara se fabrika peleta u Petrovcu na Mlavi

Petrovac

Privreda

Otvara se fabrika peleta u Petrovcu na Mlavi

Foto: YouTube Prentscreen ,ESteo ko Pellet

How Good Of A Friend Are You Really?

U subotu u Petrovcu na Mlavi se otvara novi proizvodni pogon EKO STEP PELLET. Svečanosti prisustvuje i ministar energetike Aleksandar Antić.

Investitor je iz Srbije,a u fabriku u Petrovcu uložio je 3.000.000 evra: u preuzimanje iz stečaja bivšeg predužeća Eco wood, restauraciju proizvodnog pogona i nastavak proizvodnje, kao i logističko sređivanje radnog i građevinskog prostora.

Ovde će posao dobiti 32 nova radnika.

Investitor će posebnu pažnju posvetiti ekološkom aspektu invesiticije uz mogućnost daljeg razvoja. Ovo je ujedno i poziv inostranim, pre svega evropskim kupcima i poslovnim partnerima, da ulažu u ovaj deo Srbije.Ova investicija i rad fabrike su aktuelni u svakom pogledu zelene energije i zaštite životne sredine, primenjujući savremenu tehnologiju prerade biomase, poručuju iz preduzeća Eko Step Pellet.
 
Učešće peleta u ukupnoj proizvodnji i potrošnji energenata u Srbiji beleži rast. Kao primarni razlog može se navesti činjenica da se radi o sirovini koja je daleko povoljnija od ostalih energenata, ali je bitan faktor i ekološka prihvatljivost. 

U skladu sa strategijom razvoja energetskog sektora Srbije, projektovane su promene u strukturi potrošnje energenata za potrebe grejanja, koje predviđaju da se vremenom smanjuje učešće naftnih derivata i uglja, a da raste potrošnja prirodnog gasa i biomase. 

Osim ekoloških faktora i činjenice da ovi energenti predstavljaju jeftinije sirovine, bitan faktor koji će imati opredeljujući uticaj na potrošnju u narednim godinama, jeste svakako i dostupnost resursa. Naime, dobar deo fosilnih goriva se uvozi u Srbiju, dok je biomasa dostupna na lokalnom tržištu u relativno dovoljnim količinama.

Opširnije o kompaniji OVDE

 Agenda svečanog otvaranja:
 
10 do 12 h  - Skup gostiju, ispred fabrike na adresi Srpskih vladara 3, Petrovac na Mlavi,  sa obilaskom proizvodnog pogona.

12 h - Svečana ceremonija sečenja trake i otvaranja proizvodnje.
Do 13h - Obraćanje predstavnika lokalne samouprave - predsednika opštine Petrovac na Mlavi,  predstavnika institucija, nauke i investitora.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top