Osuđen matičar iz Brežana

Požarevac

Saopštenja

Osuđen matičar iz Brežana

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Matičar je osuđen zbog falsifikovanja službene isprave i zloupotrebe službenog položaja, navodi se u saopštenju za javnost Osnovnog javnog tužilaštva u Požarevcu. 

 

Dejan Dinić iz Brežana, matičar u Odeljenju za opštu upravu Gradske uprave grada Požarevca, je u toku 2016. godine u svojstvu službenog lica u matične knjige rođenih, knjigu državljana Srbije i elektronsku bazu podataka koja se vodi u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, unosio neistinite podatke za više lica.


On je to činio tako što ih je nezakonito upisivao pod imenom i prezimenom, datumom i mestom rođenja koji su mu ta lica kazivala, a bez ikakvih dokaza da su podaci koje unosi tačni, pri čemu je bio svestan da u službenu knjigu, kao službeno lice unosi neistinite podatke, saopštilo je OJT Požarevac. 


Potom je iskorišćavajući svoj službeni položaj, tako upisanim licima izdavao izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Republike Srbije i omogućio im da promene  identitet, zaobilazeći zakonom propisanu proceduru tako što će kod nadležnih državnih organa izvaditi ličnu kartu i putnu ispravu pod drugim imenom i sa lažnim ličnim podacima. 


Pošto su dobila novo ime i prezime, ta lica ostaju „nevidljiva“ i nedostupna državnim organima  Srbije i drugih država, čime im se praktično brišu eventualne ranije osude i drugi za njih nepovoljni podaci, u vidu čega im je on pribavio korist.


Dinić Dejan je pritvoren 29. marta 2017. godine po krivičnoj prijavi PU Požarevac, nakon čega je Osnovno javno tužilaštvo sprovelo dokazne radnje i 25. maja podnelo protiv njega optužni predlog sa predlogom za produženje pritvora.


Na pretresu, 8. juna pravnosnažno je osuđen, zbog izvršenja krivičnog dela falsifikovanje službene isprave iz čl. 357 st. 1 KZ-a i dva krivična dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st. 1 KZ-a na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dve godine i 8 meseci i meru bezbednosti - zabrana vršenja poziva delatnosti i dužnosti u trajanju od pet godina,  navodi se u saopštenju za javnost OJT Požarevac. 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top