OPREZ:  Voda u bagerima i rekama se ne kontroliše

Požarevac

Zdravlje

OPREZ: Voda u bagerima i rekama se ne kontroliše

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ukoliko se rashlađujete na bagerima kraj Požarevca to činite na sopstveni rizik od eventualnih zaraza.

Zavod za javno zdravlje Požarevac ne kontroliše vodu na bagerima i divljim plažama zato što se ne zna njihov vlasnik i  već duži niz godina ovoj zravstvenoj ustanovi nije podnet zahtev, niti ugovor za kontrolu tih kupališta.

„Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju“ upozoravaju u ZZJZ Požarevac.

ZZJZ Požarevac preporučuje kupačima da se pridržavaju osnovnih sanitarno- higijenskih mera, posebno da izbegavaju kupanje u slučaju prehlađenosti i prisustva crevnih tegoba, potom ako je kupač mnogo gladan ili neposredno nakon obilnog obroka, a naročito ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika i ako ima neke gnojne promene na koži.

Kupačima na bazenima preporučuje se obavezno  tuširanje i prolazak kroz dezinfekciono sredstvo tzv. dezo-barijeru pre ulaska u bazen,  a na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Jedna od preporuka je i obavezno unošenje dosta tečnosti tokom sunčanja, najbolje je da to bude voda ili limunada, a ne gazirani napici i pod ovbavezno zaštititi glavu od direktnog dejstva sunčevih zraka (kapa ili šešir).

„Preporučujemo da se rashlađenje u toplim letnjim danima potraži u bazenima i kupalištima gde je kontrolisana i higijenski ispravna vodu za kupanje“, kažu u ZZJZ Požarevac.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top