Oprez pri upotrebi vode iz bunara

Požarevac

Zdravlje

Oprez pri upotrebi vode iz bunara

Foto: zzjzpo.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ispitivanje kvaliteta vode bar jednom godišnje, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

I dalje postoji veliki broj domaćinstava  koja se vodom snabdevaju iz privatnih bunara. Zajedničko im je to što se prevashodno napajaju podzemnom vodom, ali se razlikuju po dubini, odnosno po vodonosnom sloju iz kojeg koriste vodu, pa u zavisnosti od sastava zemljišta kroz koje voda prolazi mogu biti različitih fizičko-hemijskih osobina. Takođe, izuzetno je važan i bakteriološki kvalitet vode u ovim bunarima.

Za dobar kvalitet vode u bunaru važno je da voda kojom se bunar snabdeva bude higijenski ispravna, zatim da je bunar propisno izrađen i pozicioniran na dovoljnoj udaljenosti od mogućih izvora zagađenja, bar 50 metara od septičke jame ili đubrišta.

Sve potrebne analize u cilju utvrđivanja higijenske ispravnosti vode iz bunara mogu biti obavljene u laboratoriji ZZJZ koja je akreditovana po najvišim standardima za sve analize vode predviđene važećim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Često postavljeno pitanje od strane korisnika bunara koji donose vodu na analizu je koliko često treba obavljati hemijsko i bakteriološko ispitivanje vode, i to pre svega zavisi od toga koliko se često koristi neki bunar, kao i koliko je podložan promenama u kvalitetu vode. Opšta preporuka ja da se ispitivanje kvaliteta vode iz bunara obavlja jednom godišnje (ili dva puta godišnje ukoliko postoji sumnja u mogućnost zagađenja).

Takođe, ukoliko se utvrdi bakteriološka neispravnost, koja može značajno uticati na zdravlje korisnika, potrebno je pristupiti merama čišćenja bunara, a kada je utvrđeno prisustvo patogenih mikroorganizama, savet je da se obavi dezinfekcija vode, kao i samog bunara. Dezinfekcija se obavlja dezinfekcionim sredstvima na bazi hlora pogodnim za široku upotrebu, a detaljno uputstvo i pojašnjenje možete dobiti i u ZZJZ nakon obavljenih analiza bunarske vode.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top