Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)

Petrovac

Događaji

Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Kompletna rekonstrukcija brane Busur Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, obišli su prvu fazu radova na brani Busur.

Ministar Nedimović podsetio je na noć između 14. na 15 juna kada su na ovim prostorima bile poplave kakve se viđaju jednom u pet stotina godina, bilo je oko 140 litara po kvadratnom metru, nezapamćen dotok vode na ovim prostorima.

“Reka Busur napravila je velike štete na svom nizvodnom delu, imali smo oštećenu branu i u proteklih nekoliko meseci radili smo pripremu za radove koji će trajati narednih meseci.Ovo više neće izgledati kao ranije već će biti znatno unapređeno sa svim pregradama koje postoje po brdima okolo, a njih će biti 12. One bi trebalo da zaustave svu vodu i mulj kako bi zaštitili sve ono što se nalazi nizvodno, pre svega mislim na selo Tabanovac i Busur”, rekao je Nedimović.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

On je napomenuo da građani uglavnom nisu svesni koliko su značajni ovi vodoprivredni objekti u smislu zaštite.Kao primer naveo je školu u Burovcu i Krviju koje su pretrpele veliku štetu od poplava, a za njihovu sanaciju potrebno je 2,5 miliona evra.

“Što se tiče pomenutih škola zahvalni smo Kancelariji za javna ulaganja koja je pripremila programe i vrlo brzo intervenisala kod lokalne samouprave, koja je pomogla u projektima i mi danas imamo dve škole koje će biti energetski efikasne, potpuno unapređene, a za to je izdvojeno nešto više od million evra, istakao je Nedimović.

Klimatske promene su učinile svoje i nikada ne znamo šta će se desiti, a “Vodoprivrede” se setimo samo kada dođe do problema, nekad jednom u 20 godina, nekada jednom u pet godina, kazao je još ministar i naglasio:

“Svi vodoprivredni objekti su od strateškog značaja i stanovništva i privrede.Voda može da uništi sve što se 50 godina gradilo, a mnogo je manji trošak ulagati u ove objekte nego u obnavljanje naselja”, zaključio je ministar Nedimović.

Ovo je prva faza radova, rok za završetak je devet meseci, a očekuje se da ovi objekti budu završeni do 15.jula, najavio je generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.


Obilazak radova

“Zahvaljujući Vladi RS i Kancelariji za javna ulaganja, mi smo u proteklih šest meseci dobili 186 miliona dinara.Projekat obhvata kompletnu rekonstrukciju brana,  izgradnju četri pregrade koje će zaustaviti mulj i sistem drugih antierozivnih mera koje će obezbediti stabilnost i funkcionalnost ovog objekta.Paralelno sa ovim radimo i regulaciju kroz kompletno selo, nekih 600 metara, gde potpuno menjamo karakteristike reke koja protiče kroz selo.Samim tim utičemo i na bezbednost ljudi koji žive u Petrovcu”, naglasio je Puzović.

 

Generalni direktor JVP „Srbijavode“  Goran Puzović

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić, podsetio je da su opštinu Petrovac na Mlavi u poslednjih 20 godina zadesile tri velike i nekoliko malih poplava i istakao:

“Ovi radovi doprineće da građani opštine mirnije spavaju. Nadam se da će sva ova rešenja koja nudi struka učiniti da ne budemo više nikada u problemima u kojima smo bili.”

 

Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi

Od Kancelarije za javna ulaganja opština Petrovac na Mlavi dobila je oko million evra za rekonstrukciju vodotokova drugog reda, sada je na stručnjacima da urade projekat, rekao je još prvi čovek ove opštine.

Pored resornog ministra i generalnog direktora, radove su obišli predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, predstavnici Republičke direkcije za vode, predstavnici lokalne samouprave Opštine Petrovac na Mlavi, predstavnici Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“,predstavnici VPC „Sava-Dunav“ i predstavnici Vodoprivrede doo Požarevac.

  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)
  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)
  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)
  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)
  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)
  • Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top