Opada interesovanje za pčelarstvo

Požarevac

Poljoprivreda

Opada interesovanje za pčelarstvo

Foto: Snežana Milosavljević

How Good Of A Friend Are You Really?

Završeno predavanje na šestoj zimskoj školi pčelarstva koju organizuje Udruženje pčelara Požarevca i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ Požarevac.

Polaznici škole mogli su da se upoznaju sa osnovama pčelarenja, bolestima pčela, njihovom lečenju i negi, ishrani, tipovima košnica. Predavanja su držali Dejan Milošević predsednik i Slobodan Jevtić član Izvršnog odbora Udruženja pčelara Požarevca, a o bolestima je govorio doktor veterinarske medicine Ivan Miloš.


Ove godine nešto manje polaznika

„Kada vreme dozvoli bar dva časa praktične nastave biće održana na školskom pčelinjaku, da polaznici koji nemaju svoj pčelinjak, a ima i takvih,  vide kako teorija izgleda u praksi, koji je osećaj otvoriti košnicu, da vide kako izgleda zdravo leglo. Po završetku škole polaznici će dobiti sertifikate“, rekao je Ivan Miloš.

 Do sada je grad Požarevac pomagao mladim pčelarima u osnivanju pčelinjaka. Prošle godine pčelari mlađi od 40 godina, koji su prvi put zasnovali pčelinjak, imali su mogućnost da dobiju po 150 hiljda dinara subvencije.

„Broj polaznika je nešto manji nego prošlih godina, svega desetak, ali razlog leži u tome što su vezane dve sezone bile nepovoljne po pčelare, a sa druge strane prošle i pretprošle godine bilo je mnogo polaznika, više od dvadeset. U poslednje tri godine više od pedeset ljudi dobilo je neformalno obrazovanje iz pčelarstva, što nije malo“, kazao je Miloš.

Požarevačko udružrnje pčelara obezbedilo je besplatno predavanje za svoje članove, tako da su mladi pčelari, oni iskusniji, ali i doajeni pčelarstva, u petak imali priliku da odslušaju predavanje koje je održao doktor veterinarske medicine Zlatko Tomljanović, stručni saradnik za pčelarstvo u hrvatskoj „Poljoprivredno šumarskoj savetodavnoj službi“. Predavanje na temu „Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela, iskustva iz EU“ je održano u požarevačkom Centru za kulturu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top