Omladina Jazas-a podseća na značaj volonterizma

Braničevo

Saopštenja

Omladina Jazas-a podseća na značaj volonterizma

Foto: Omladina Jazas Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se obeležava Međunarodni dan volontera, kojih prema procenama u svetu ima više stotina miliona, a u Srbiji više od 100.000, prema zvaničnim procenama.

Volontiranje, koje se kod nas često poistovećuje sa stručnom praksom, "stvar je dobre volje" i ne donosi zaradu, ali ima značajne ekonomske i socijalne efekte. Važna je komponenta i svake strategije smanjenja siromaštva, održivog razvoja, unapređenja zdravlja, zaštite od prirodnih katastrofa i društvene integracije, a posebno borbe protiv diskriminacije.

*Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 5. decembar za Međunarodni dan volontera proglasila 1985. godine, kao podsećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN. 

*U Srbiji se Dan volontera obeležava od 2010. godine, kada je donet i Zakon o volontiranju, prvi dokument koji reguliše volonterizam u Srbiji. 

Omladina JAZAS-a Požarevac u cilju podizanja svesti o značaju, vrednostima i prednostima volonterizma, realizuje projekat pod nazivom "Volontiram i vredim" koji finansira grad Požarevac.

U okviru projekta smo sproveli istraživanje o volonterizmu među srednjoškolcima i studentima, a ovo su neki od rezultata:

- 62% učesnika je prvi put  čulo za volontiranje u osnovnoj školi

- 42% učenika nije sigurno da li bi se uključilo u volonterizam

- 40% učesnika bi volontiralo u cilju dobijanja zaposlenja

- 65% učesnika nije upoznato sa zakonskim propisima o volontiranju

- oni koji volontiraju, volontiraju da bi se osećali bolje, da bi stekli nova znanja i veštine, kao i da bi upoznali nove ljude

Naredni koraci su nam unapređenje znanja mladih o volontiranju i upoznavanja sa vrednostima volontiranja, kao i unapređenje procedura volontiranja u organizaciji, ali i gradu. Senzibilizacija i upoznavanje institucija sa Zakonom o volontiranju i onoga šta može da se pruži volonterima. Resursi koji su potrebni za razvoj volonterizma u gradu moraju da budu dostupni mladim ljudima, njima je potrebno razumevanje i vrednovanje njihovog volonterskog angažmana. Za njihovo poklonjeno vreme humanim vrednostima oni očekuju podršku i nadamo se da ćemo uspeti zajedno da unapredimo volonterizam u gradu.

Omladina JAZAS-a Požarevac je već 4 godine realizuje i Međunarodne volonterske kampove, kao i volonterske akcije kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta. Od ove godine smo i kontakt tačka Mladih istraživača Srbije za slanje volontera na volonterske kampove u Srbiji, ali i celom svetu, saopštila je Omladina Jazas Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top