Održana tribina „Rad je pravo, a ne privilegija malobrojne elite“

Požarevac

Saopštenja

Održana tribina „Rad je pravo, a ne privilegija malobrojne elite“

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženja „Jasno i glasno“ iz Požarevca i „Dosta je bilo“ GO Požarevac organizovali su tribinu pod nazivom „Rad je pravo, a ne privilegija malobrojne elite.“

 Obuhvatila je pitanja radnopravne regulative i njenih prednosti i mana, realno stanje radnih prava u Srbiji, sredstava borbe za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada, dihotomije zaposlenja u javnom i privatnom sektoru....

Moderatori, Tatijana Stojadinović, Marija Simić Lazarević i  Nevena Jacić, kratko su ukazale na značaj radničkog bunta, solidarnosti i aktivizma, istorijat i najnegativnije pojave diskriminacije i obespravljenja radnika u Srbiji danas.

Potom je otvorena rasprava sa učesnicima. Istaknuto je da sindikati ne smeju biti produžena ruka poslodavca, da predstavnici ne smeju dobijati privilegije od poslodavaca, te da je najveći problem istorijat neuspeha radničkih protesta i štrajkova koji su obično završavali nepovoljnom pogodbom sindikalnih vođa.

 Vladan Aćimović je istakao položaj sitnih i srednjih preduzetnika koji u uslovima smanjene kupovne moći građana i nepostojanja sistemske podrške i subvencija, koje odlaze stranim investitorima, ne mogu da izdrže konkurenciju, zatvaraju se, ili odlaze u sivu ili crnu zonu.

 Kao problem istaknuta je i dihotomija na javni i privatni sektor, pa je Slobodan Vasić istakao da je svuda u svetu javni sektor opcija za ljude koji teže sigurnosti i manjem broju časova rada, dok su najviše zarade u privatnom sektoru. U Srbiji to nije slučaj, pa većina stanovnika teži zaposlenje u javnom sektoru, koji je i inače opterećen.

Marija Simić Lazarević primetila je da je ta podela veštački napravljena i da se namerno forsira medijski i od vlasti, kako bi se zaposleni imali konflikt među sobom, dok nestaju milijarde i bogati se uski sloj elite.

Zaključak je da se moraju jačati mediji kroz alternativne načine finansiranja uz učešće građana, da se treba udruživati i stalno delovati na svest građana da zajedno mogu promeniti stvari i da su pretnje, ucene i pritisci obesmišljeni ukoliko smo u toj borbi mnogobrojni, saopštili su, između ostalog, organizatori tribine.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top