Održan „Uskršnji etno festival“(FOTO)

Požarevac

Turizam

Održan „Uskršnji etno festival“(FOTO)

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Trinaesta manifestacija okupila brojne učesnike i publiku u Sestroljinu.

Međunardni „Uskršnji etno festival“ je svakako jedna od najlepših manifestacija ovog kraja i jedna od retkih koja čuva narodno stvaralaštvo i stare običaje, a istovremeno se razvija, pa predstavlja spoj tradicije i inovativnosti. 

Turistička organizacija grada Požarevca, trinesetu godinu u saradnji sa Etno sekcijom KUD-a „Mladost“ iz Poljane, mesnom zajednicom i crkvenom opštinom Poljana i gradom Požarevcem kao pokroviteljem, organizovala je ovu manifestaciju.

„Svake godine za vreme održavanja etno festivala možemo videti i doživeti ponešto novo, a istovremeno se podsetiti svojih duhovnih korena, predaka i onoga što su nam ostavili u nasleđe“, kazala je Jelena Vukazić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca.


Jelena Vukazić

Običaj da svakog drugog dana Uskrsa, ljudi dođu Poljanu, stvara se i omasovljuje već duže od decenije.

„Ovo je jedno od retkih mesta gde možemo doživeti duh starih vremena kroz mirise i ukuse jela, čiji su recepti gotovo zaboravljeni. Nezaboravimo da su dani praznika u našem narodu i dani okupljanja, kako porodice tako i prijatelja, ali i prilika da se steknu novi. Smatram da je to najveći kvalitet Uskršnjeg eno festivala“, kazao je gradonačelnik Bane Spasović otvarajući manifestaciju.


Bane Spasović otvara Etno festival

Posebni gosti bili su članovi KUD „Madost“, sa Pala iz Republike Srpske i folklorni ansabl iz Lefkade iz Grčke.

Posle degustacije starih jela, postioci su po svetu vodu odlazili u Sestroljin.


Sveta voda Sestroljin

Pobednik u kucanju uskršnim jaima je Milan Mijatović iz Radinca, dok je Mirjana Radivojević – teta Mira iz Osipaonice, ofarbala najalepša jaja i to prirodnim bojama. 


Milan Radojković pobednik u kucanju jajima


Najlepše obojena jaja​


Najbolje u boljenju jaja​

Najlepši je bio štand Udruženja žena „Prelo“ iz Lugavčine, a najoriginalnije srpsko je jelo raso sa projom, takođe je delo vrednih domaćica iz Lugavčine.

 

Drugo mesto u bojenju jaja pripalo je Danijeli Stanković iz „Udruženja sestra Jelica” iz  Malog Crnića, a treće Udruženju „Sveti Trifun“ iz Saraoraca. 

Drugi, najlepši štand uredile su domaćice iz osipaoničkog „Pomoravskog veza“, a trećeplasirane su članice Udruženja iz Klenovnika.


Najlepši štand

Drugo mesto u kategoriji jela, pripalo je Saraorčankama iz udruženja „Sveti Trifun“ koje su pripremile jagnjeće sarmice u crevu, a treće udruženju „Gergine“, iz Koblja sa pitu sa bundevom.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top