Odlučeno ko su dobitnici nagrade za Esej o glumcu

Požarevac

Kultura

Odlučeno ko su dobitnici nagrade za Esej o glumcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prva nagrada Milošu Latinoviću za tekst „Između zmaja i njegovog gneva“.

Druga je dodeljena Nenadu Petroviću za tekst „Izgubljeni u ogledalu“, a da treću su ravnopravno podelili Aleksandra Batinić za tekst „Lik Dorjana Greja u romanu i filmu“ i Goran Jovanović za tekst „Nebojša Glogovac: Glumačko izgaranje i strast u ekspresiji“.

Žiri za nagradu „Esej o glumcu“, koju je ustanovila Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca, radio je u sastavu: Darko Daničić, Predrag Radonjić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija).

Žiri je obrazložio svoju odluku:

U tekstu Miloša Latinovića plodotvorno su se susreli poznavanje duha tradicije, istorije i  savremenosti, u kome se vrednosti kulture pomeraju i nište, sa stvaralačkom sposobnošću i snagom subjektivizovanog pronicanja u suštinu problema. I jasnim stavom autorskog kritičkog  angažovana i zalaganja za to da „teatar opstane u srcu izvođača“. U tekstu je ostvarena puna značenjska mera prožimanja terorijskih i istorijskih znanja, sa snažnim izrazom autorske volje i kritičkog stava.

Tekst Nenada Petrovića predstavlja se kao autonomna priča; kao narativno-ispovedni opis glumčevog lika sudbine i njegovih unutarnjih dilema; kao jezgrovito i živopisno, slikovito i uverljivo, svedočanstvo o autorskom nastojanju da se uživljavanjem prodre u „lik glumca“. U svom poopštenom pristupu bezimenom glumcu, koji personifikuje čitavu profesiju, autor sugestivno i bez patetike proniče u složen proces glumačkog poniranja u sopstvo u postupku nasušne potrage za autentičnošću, lepotom i smislom.

Aleksandra Batinić je, posredstvom naučno-teorijskog pristupa, nastojala da predoči izazove i mogućnosti umetničkog transponovanja junaka iz književnosti u svet i postupak filmske priče. Iz literarnog u filmsko;  iz opisnog i narativnog u vizuelno. To je činjeno učeno, postupno i pregledno. Jasno, pouzdano i vredno.

U tekstu Gorana Jovanovića do izraza je došao postupak publicističkog sagledavanja udela jednog vrsnog glumca, kao izabranog uzor- primera za ispisivanje svojevrsne apologije celoj glumačkoj profesiji. Tako se ovaj tekst javlja kao omaž glumcu i pohvala glumi, kao još jednom izrazu nasušne ljudske potrebe za vrednostima kulture.

Nagrade će biti dodeljene 10. maja u podne, u svečanoj sali Gradskog zdanja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top