Odaberite vitamine prema životnom stilu

Braničevo

Zdravlje

Odaberite vitamine prema životnom stilu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Popiti pakovanje multivitamina nije dovoljno da bi opskrbili organizam potrebnom količinom vitamina i minerala ili ga ojačali pred naletom gripa, upozoravaju lekari.

Da bi se videli rezultati vitaminske preparate treba uzimati najmanje mesec dana, a da bi se održalo optimalno stanje treba ih redovno konzumirati.

Neki ljudi imaju posebne potrebe za povećanim unosom vitamina i minerala, npr. trudnice, vegetarijanci i sportisti.

Vegetarijancima nedostaje gvožđe, vitamin B12 i esencijalne masti. Osećajnije osobe koje pate zbog ubrzanog tempa života trebalo bi da uzimaju kalcijum i magnezijum, koji se nazivaju i "antistresnim mineralima".

Razdoblje trudnoće takođe zahteva poseban režim unosa hranjivih materija. Folna kiselina je potrebna da bi se u utrobi pravilno razvijao detetov živčani sistem.

Današnjoj je deci, koja vole kaloričnu, brzu hranu, potrebno nadomeštati potrebe za vitaminima koji ubrzavaju metabolizam i tako štite od rane debljine.

Vrhunski su sportisti neprestano pod kontrolisanom ishranom i vitaminizacijom. No i rekreativci koji su aktivni trebaju vitaminske dodatke.

Osobe koje su kroz posao izložene težim psihičkim naporima i čestim putovanjima poput menadžera i novinara trebalo bi da se hrane slično kao i profesionalni sportisti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top