Od 2018. skuplja kafa i cigarete

Braničevo

Ekonomija

Od 2018. skuplja kafa i cigarete

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Naplata akcize na kafu počinje prvog januara, a maloprodajna cena ovog proizvoda skočiće za minimum deset odsto, poručuju stručnjaci – piše Blic.

U jeku novogodišnjih praznika, prvi udar po džepu u novoj, 2018. godini osetiće svi ljubitelji kafe, kada bi cena ovog proizvoda mogla da poskupi za preko 100 dinara po kilogramu – navodi Blic.  

To znači da, ukoliko ste za pakovanje od 200 grama kafe izdvajali 220 dinara, od januara ove godine to zadovoljstvo će vas koštati 242 dinara.

Iako su izmene Zakona o akcizama stupile na snagu još u januaru ove godine, sama primena ove odredbe odložena je za narednu. Tako će s prvim danom nove godine akciza na svežu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 po kilograma na prženu – objavljuje Blic.  

Akcizni kalendar predviđa da se do kraja 2020. godine akciza na cigarete povećava na svakih šest meseci i to u iznosu od dinar i po. Za razliku od specifične koja će se menjati, proporcionalna akciza ostaje 33 odsto.

Dok država od paklice uzima 64 dinara, za kupce će cena pakovanja cigareta biti veća bar za šest do sedam dinara – piše Blic.

Celokupan tekst na:

www.blic.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top