Obnova golubačke tvrđave do kraja septembra

Golubac

Turizam

Obnova golubačke tvrđave do kraja septembra

Foto: Tvrđava Golubački grad

How Good Of A Friend Are You Really?

U aprilu će biti otvoreno spoljno utvrđenje, a očekuje se da kompletna tvrđava bude otvorena za posetioce od marta ili aprila 2019, objavljuje Tanjug, prenosi B92.

Direktorka Tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović ističe da je tokom 2017. Golubac imao 61.000 posetilaca, ali da zapravo turisti nikada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

Ona je u izjavi Tanjugu rekla da će donji deo - takozvane Dunavske kule i plato biti dostupni svim posetiocima, dok će kule 6 i 7 - odbrambene kule na obroncima planine biti pristupačne samo pojedinim kategorijama, ali će se potruditi da ih ostalim turistima približe uz pomoć savremene tehnologije, prenosi B92.

Vizitorski centar u podnožju tvrđave zadržaće funkciju koju ima sada - levi blok je kafeterija koja će biti upotpunjena terasama, dok u desnom bloku ostaju info-desk, suvenirnica i izložbena postavka sa arheološkim nalazima pronađenim u Podgrađu tvrđave koji pružaju opštu sliku svih civilizacija koje su živele na tom prostoru, piše Tanjug.


Tvrdjava radovi

Maksimović kaže da planiraju i da Palata bude muzejski prostor, ali da im predstoji da osmisle koncept izložbe pošto je mnogo predmeta pronađeno koji svedoče o životu u tvrđavi. Manja izložba će biti i u prvoj kuli pored ulaza.

Celokupan tekst na:
www.b92.net

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top