Obeležena 102. godišnjica odbrane Stiga i Srbije

Veliko Gradište

Događaji

Obeležena 102. godišnjica odbrane Stiga i Srbije

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Položeni su venci na spomenik junacima 9. Pešadijskog puka Dunavske divizije u Ramu, koji su na ovom mestu poginuli 7. oktobra 1915. godine.

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Braničevskog okruga, opštine Veliko Gradište, Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova 1914-1918. i Udruženja građana „Ramska tvrđava“.

O vojnicima 9. Pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije i njihovoj hrabrosti najjasnije svedoče reči saborca, Vlastimira Petkovića, zapisane u knjizi „Od Rama do Krfa 1915, do poslednjeg čoveka“:

„Ispisujući ove redove, odužujem se senima drugova devetaka koji su, ispunjujući predano dužnost prema zemlji, pali 1915. godine na krvavom putu od Rama do Krfa…

Imala se onda puna vera u se, a zemlja silno ljubila. I dala se ispolinska borba na svakoj stopi te zemlje. Borbe u kojima je, u jesen 1915. godine, učestvovao Deveti pešadijski puk prvog poziva, u sastavu Dunavske divizije prvog poziva, kao i sve što je u vezi sa odbranom Stiga i Mlave i povlačenjem od Rama na Dunavu do Krfa, zaslužuje da ne bude zaboravljeno.

Bili smo ostavljeni sami sebi, a neprijatelj je bio silniji nego ikada. Nadmoćnost Makenzenovih Nemaca, i brojna i tehnička, bila je tolika da je njihova pobeda bila sigurna, naš poraz neminovan. To se jasno osećalo još dok su bili na levoj obali Dunava. Pa ipak se nije zadrhtalo, ipak se borilo za svaku stopu, do poslednjeg čoveka…“.

Spomenik palim srpskim junacima podigli su opština Veliko Gradište i grad Požarevac 2015. godine povodom svečanog obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga u Velikom ratu.


Polaganje venaca

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top