O srpskim vitezovima iz reda Zmaja

Požarevac

Kultura

O srpskim vitezovima iz reda Zmaja

Foto: Arhiva i plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

„Vitezovi reda Zmaja“ Živojina Andrejića, u ponedeljak, u Narodnoj bibliotbeci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu.

Na predstavljanju knjige govoriće njen autor, prof. Živojin Andrejić  i arheolog Dragan Jacanović.

,,Početak priče o zmajevima kod naroda Balkana nalazimo u epici u kojoj su oni fantazmagorična mitska bića, ali i ljudi i veliki junaci...“ obično počinje svoje predavanje Živojin Andrejić.

Viteški red Zmaja nastao je prema ugledu na burgundijski viteški red Sv. Đorđa. Red je prvobitno bio zadužen za zaštitu kraljevske porodice cara Svetog rimskog carstva Žigmunda. Članovi reda nazivali su se drakonima.

Simbol reda je zmaj sa repom obavijenim oko vrata. Od članova reda očekivalo se da stalno nose simbol, najčešće u obliku medaljona oko vrata i često su sahranjivani sa njim. 

Vodeći članovi bili su kralj Žigmund Luksemburški, kralj Matija Korvin, knez Lazar, vojvoda Miloš Obilić, kralj Tvrtko, kralj Ostoja, kralj Stefan Tomaš, Vlad Drakul, despot Stefan, despot Đurđe, Zmaj Ognjeni Vuk, Herman i Urlih Celjski, car Konstantin Dragaš, srpski vitezovi reda Zmaja u Prvom srpskom ustanku, pa sve do obnovljenog, današnjeg srpskog Suverenog vojnog viteškog reda Zmaja.

Poseban akcenat u knjizi je stavljen na srpske vitezove reda Zmaja.  Pre svega na kneza Lazara, despote Stefana i Đurđa, Zmaj Ognjenog Vuka, Zmaja od Topole, Zmaja od Noćaja i Srpski red Zmaja koji je obnovio počivši knez Aleksandar Karađorđević.  

Istoričar umetnosti, Živojin Andrejić, rođen je u Rači, gde je završio osnovnu i srednju školu. Višu pedagošku školu završio je u Beogradu a Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici. Član je Udruženja likovnih umetnika Kragujevca, Srpskog arheološkog društva, Centra za mitološke studije Srbije, Udruženja književnika Srbije i Academia de stinte, literatura si arte (Oradea–Arad) ASLA Rumunije. Osnivač je i rukovodilac Likovne kolonije „Viševac“,  Račanskih pesničkih susreta i Centra za mitološke studije Srbije u Rači čiju naučnu publikaciju Mitološki zbornik priređuje i uređuje.

Na međunarodnom salonu knjiga u Aradu (Rumunija) dobio je Specijalnu diplomu za knjigu „Vitezovi reda Zmaja“ 2000. godine 

Predstavljanje knjige zakazano za 19 sati u svečanoj sali biblioteke.


Vitezovi reda zmaja

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top