O Dunavu i posle 29.juna

Veliko Gradište

Turizam

O Dunavu i posle 29.juna

Foto: TO Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Velike Gradište proslavilo rođendan najlepše evropske reke, Dunava, neiscrpne inspiracije i izvora životne energije.

U  Predškolskoj ustanovi „Majski cvet“, održana je radionica za decu i vaspitače udruženja starih zanata „Zlatne ruke” iz Beograda. 

Mališani su se upoznali sa starim zanatima i oprobali u izradi predmeta, koje majstori kroz zanat, kao živu kulturnu baštinu prenose na mlađe generacije i na taj način čuvaju identitet svog naroda. 

Najmlađi su radoznalo slušali o starim zanatima kod Srba, učili simboliku šara na ćilimu ili narodnoj nošnji, veselo i sami pokušali da naprave opanak ili istkaju jedan red prostirke, pecali iz drvenih čamaca ribu iz Dunava pomoću magneta i dobili stare razglednice ispisane porukama kaliografskim rukopisom.

Radionica se potom preselila u gradski park, gde su i stariji Gradištanci mogli da se oprobaju se u nekoj od ovih veština. 

U info-centru na Srebrnom jezeru, postavljnena je izložba crteža dece predškolskog uzrasta na temu „Moj život na obali Dunava”. 

U teretani „Pinkum“ održana je prezentacija aikido veština. Posetioci su mogli da se upoznaju sa drevnom japanskom borilačkom veštinom, koja u osnovi ima ideju duhovnosti, samokontrole i večite borbe koju čovek vodi pre svega sa samim sobom. Baš kao zanat, majstori ove discipline na svoje učenike, sa kolena na koleno, prenose svoje veštine. 


Aikido veče

Dan Dunava održava se svakog 29. juna, a ove godine, proteklih meseci, u Velikom Gradištu realizovan je niz radionica  u vezi sa ovom manifestacijom. 


O starim zanatima u vrtiću

Sa učenicima srednje škole održane su radionice na temu „Ulepšajmo priobalje Dunava”. Tom prilikom nabavljeno je zelenilo koje je zasađeno u gradu. 

Turistička organizacija Veliko Gradište podržala je i učestvovala u velikoj ekološkoj akciji čišćenja Dunava, u okviru Uranak festivala, po projektu Dana Dunava.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top