Novi uslovi penzionisanja za žene od 1. januara

Braničevo

Društvo

Novi uslovi penzionisanja za žene od 1. januara

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Donja granica se za starosnu penziju sa 61,5 pomera na 62 godine života.

Od 1. januara 2018. godine, počinju da važe nova pravila za odlazak u penziju – podsećaju Novosti.

Da bi napustile radno mesto sve pripadnice lepšeg pola moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

To su uslovi za starosnu, dok se uslov za prevremenu starosnu penziju za žene osiguranike u 2018. godini podiže na 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža osiguranja – objavljuju Večernje novosti.

Oni koji žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz 2017. godine, trebalo bi da raskinu radni odnos i podnesu zahtev u ovoj godini. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važi u toj godini.

Kako objašnjavaju u PIO fondu, u slučaju muškaraca uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok će za ostvarivanje prava na prevremenu u 2018. godini biti potrebno 57 godina života i 40 godina staža osiguranja.

U slučaju prevremene starosne penzije, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju – pišu Novosti.

Celokupan tekst na:

www.novosti.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top