Novi susret dramskih amatera sela Srbije

Malo Crniće

Kultura

Novi susret dramskih amatera sela Srbije

Foto: arhiva, plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

U nedelju počinje 47. Festival dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS).

FEDRAS  je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Počeo je nanametljivo sa amaterima ove opštine da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima mnogih krajeva Republike Srbije. Danas je to manifestacija od značaja za čitavu zemlju i godinama uspešno okuplja najuspešnije pozorišne grupe sela Srbije sa obema pokrajinama.

Do sada je na FEDRAS-u izvedeno preko 400 pozorišnih predstava u konkurenciji, kao i veliki broj van konkurencije na sprskom, rumunskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom, albanskom i drugim jezicma.

Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije Republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.

Ova značajna kulturna manifestacija ugostila je mnoge eminentne dramske umetnike, od Raše  Plaovića i Ljubinke Bobić, do Mire Stupice, Ružice Sokić, Radeta Šerbedžije, Ljube Tadića i mnogih drugih.

Organizatori FEDRAS-a su Centar za kulturu Malo Crniće, opština Malo Crniće i Savez amatera Srbije.

Zavesa na FEDRAS spušta se 22. oktobra.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top