Nova pravila za vozače, za neke prekršaje pooštrene kazne

Braničevo

Društvo

Nova pravila za vozače, za neke prekršaje pooštrene kazne

Foto: Blic

How Good Of A Friend Are You Really?

Maksimalna količina alkohola u krvi biće smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće sankcije za prekoračenje brzine, dok će kazne za nevezivanje pojasa biti duplirane – piše Blic.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, obrazlažući izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja tog akta u Skupštini Srbije, rekao da su predviđene strože kazne za nasilničku vožnju – objavljuje Blic.

Za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi - predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Prema predlogu, kazna za nevezivanje pojasa, ubuduće će umesto 5.000 biti 10.000 dinara.

Ukazujući na veliku odgovornost onih koji prevoze decu, ministar Stefanović je naveo da je predviđeno da se mališani mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

Stefanović je naveo i da su za pojedine prekršaje smanjene kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

Pojedine radnje se više ne smatraju prekršajem - preticanje bicikala, radnih mašina, tarktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer smo uočili da leti to utiče na stavranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima, piše Blic.

Celokupan tekst OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top