Nova epoha Ramske tvrđave kroz saradnju Srbije i Turske

Veliko Gradište

Događaji

Nova epoha Ramske tvrđave kroz saradnju Srbije i Turske

Foto: Reč naroda

How Good Of A Friend Are You Really?

Rekonstrukcija tvrđave Ram kod Velikog Gradišta je u punom jeku, a u ovaj srednjevekovni spomenik uloženo je više od milion evra.

Radove su obišli potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić, ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič, koordinator Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju – TIKA Mehmed Bajrak i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.  

Poseta tvrđavi

Ramska tvrđava predstavlja značajan turistički potencijal, ne samo Velikog Gradišta već i ovog dela Srbije, 600 godina na njoj ništa nije rađeno, a da su sada, zahvaljući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju u toku radovi na rekonstrukciji. Po rečima ministra Ljajića od početka ulaganja 2013. godine do završetka projekta biti uloženo više od 1,1 milion evra što su značajna sredstva koja će omogućiti da tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti i obogati turistička ponuda i to ne samo Velikog Gradišta već nekoliko lokalnih samouprava, a pre svega Golupca i Požarevca.

Radovi traju

„Cilj je da imamo kulturnu turističku rutu koju ćemo ponuditi domaćim i stranim turistima, koja će podrazumevati obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave, kao i da se poveća broj turista u Velikom Gradištu za 20 odsto pošto tvrđava bude završena, a nakon toga i posle dodatnih uloganja i investicija koje ćemo imati u ovom delu zemlju da taj procenat i rast broja turista bude i do 30 odsto“, rekao je ministar.

Rasim Ljajić sa turskim ambasadorom Tanžu Bilgičem obišao Ramsku tvrđavu

Ljajić je dodao i da će to puno značiti za ekonomski razvoj Velikog Gradišta i te da će izgradnjom sportskog kampa na Srebrnom jezeru Veliko Gradište imati puno toga da ponudi, ne samo u oblasti kulturno-istorijskih lokaliteta, već i različitih sportskih sadržaja.

„U Srbiji ima oko 200 ovakvih lokaliteta, od čega je sedam značajnih lokaliteta i tvrđava na Dunavu. Dunav je jedan od tri najznačajnija turistička resursa koje ova zemlja ima. Do sada ti potencijali nisu bili iskorišćeni.Verujem da će ovim kompletirati turističku ponudu Donjeg Podunavlja kao značajan turistički resurs“, istakao je Ljajić.

Ministarstvo trgovine, turizma i tekekomunikacija je prošle godine izdvojilo sredstva za pristan, a na lokalnoj samoupravi je da odredi lokaciju, ispod Ramske tvrđave ili u samom gradu.

„Važno je da nastavimo da gradimo mostove saradnje između Srbije i Turske. Agencija TIKA je važan činilac u tome jer finansira mnoge projekte u Srbiji, a ovo je jedan možda od najvećih na Dunavu, budući da je tvrđava Ram veoma važna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana’’, rekao je ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič.

On je izrazio zadovoljstvo što Turska može da pomogne i najavio da je sledeći korak dolazak još više turista iz Turske ali i drugih zemalja. Koordiinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA, Mehmed Bajrak,  predstavio je radove na tvrđavi i konačni izgled nakon rekonstrukcije, rekavši da će se potruditi da vrate njen izgled u prvobitno stanje. 

On je naveo da su započeti radovi čišćenja i rekonstrukcije zidova, arheološka iskopavanja na zidinama prema Dunavu koja će se vršiti i  na kompletnoj unutrašnjosti tvrđave. Završetak radova očekujeje se do septembra sledeće godine.

Tokom radova pronađene su mnoge arheološke iskopine

„Projekat je započet 2013. godine osvetljenjem tvrđave kada je došlo i do povećanja broja turista pa se očekuje da će i po završetku projekta doći do velikog razvoja turizma ove oblasti. Ovo će biti simbol kulturne saradnje naše dve zemlje“, istakao je Bajrak.

On je dodao i da je ovo najveći projekat Agencije TIKA u sektoru restauracije, vrednosti 1,3 miliona evra zajedno sa izradom projekta koji je urađen sa opštinom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture, a od Ministarstva je dobijena dozvola te se ove godine zvanično počelo sa radovima restauracije.

„Rekonstrukcija ove tvrđave ima veliki značaj za nas i zahvaljujem Vladi Republike Srbije, odnosno Ministarstvu, turskoj vladi i Agenciji TIKA“, rekao je predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, potvrdivši da je od početka saradnje osetno povećanje beroja turista i da od nekoliko desetina hiljada biciklista iz Banata, koji stižu EuroVelo rutom, njih 70 odsto svraća u tvrđavu. 

Milić je dodao da smatra da je vreme da se radi i projekat za rekonstrukciju karavan saraja i hamama što bi činilo celovitu turističku ponudu koja bi bila objedinjena s ponudom okolnih opština, Golupcem i Požarevcem i ujedno obuhvatala Srebrno jezero, Ram, Viminacijum, Golubačku tvrđavu i Ljubičevo.

„Krajnji cilj nam je da zaposlimo što više ljudi, ali i da dovedemo turiste iz Turske ovde“, rekao je predsednik opštine.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top