Noćas se nebo otvara, zamislite želju

Braničevo

Zabava

Noćas se nebo otvara, zamislite želju

Foto: Ilustracije

How Good Of A Friend Are You Really?

Već sa prvim večernjim satima Krstovdana, vernici se, umesto uobičajenim pozdravom, pozdravljaju sa “Bog se javi”.

Kako se veruje, u ponoć, odnosno u trenutku kada se Krstovdan i Bogojavljenje susreću i smenjuju, nebo se otvara i Bog se javlja.

Tada sve vode na svetu, na trenutak zastanu, a onome ko to vidi, Bog će prema narodnom verovanju, ispuniti jednu želju. Otuda potiče i čest ritual u Bogojavljenskoj noći, da se u ponoć, ukoliko je nemoguće izaći napolje i biti na otvorenom, makar otvori prozor, pogleda u nebo i zamisli želja.

Posebno su zanimljivi i živopisni bogojavljenski običaji namenjeni neudatim devojkama. One pod jastuk pred spavanje treba da stave ogledalce kako bi sanjale onoga za koga će se udati.

List “Kurir” podseća na još jedan, veoma zaniljiv običaj po kome devojke od testa prave četiri loptice. U tri ubacuju po parče papira sa ispisanim imenima mladića koji im se dopadaju, a četvrti ostaje prazan.

Testo se stavlja u ključalu vodu, a loptica koja prva ispliva sa nekim imenom, ujedno označava i njenu sudbinu. Ukoliko prvi ispliva prazan komad testa to znači da će devojka tek upoznati onoga ko joj je suđen.    

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top