Ni manjeg grada, ni više akademskih umetnika

Veliko Gradište

Kultura

Ni manjeg grada, ni više akademskih umetnika

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Dodeljene nagrade Prvog međunarodnog bijenala i simpozijuma „Golub i cveće Milana Besarabića“

Bijenale i simpozijum posvećen velikom umetniku – skulptoru, slikaru, pesniku i kompozitoru, Milanu Besarabiću, organizovali su Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca, Udruženje „Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“ i opština Veliko Gradište.

Učestvovali su umetnici iz Ukrajine, Nemačke, Norveške, Izraela, Češke, Litvanije, Moldavije, Turske, Rumunije, Makedonije i Srbije.

Na konkurs za bijenale, koje je organizovalo Udruženje „Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“, prijavila su se 243 umetnika iz čitavog sveta, a od dospelih radova selektori – dr Ašraf Abdel Kadar iz Egipta, predsednik Asocijacije „Fokus Evropa“ za umetnost i kulturu, Ben Luc Krake iz Nemačke i akademski slikar Viktor Hristov iz Moldavije, odabrali su 50 za takmičarsku konkurenciju.

Žiri koji su činili predsednik, likovni kritičar, Dejan Đorić, i članovi akademski slikar, Mihailo Petković, akademski slikar, Birsen Kupeli iz Turske, i docent profesor na ruskoj Umetničkoj akademiji, Olga Dautova, nagradio je tri najuspešnija rada. Prva nagrada pripala je Simeonu Panajotovu iz Bugarske, druga Vajalu Darvišu iz Egipta, dok je treću nagradu dobio Nebojša Đuranović iz Srbije.

Specijalna nagrada dodeljena je skulptoru Fricu Fotingeru iz Nemačke koji je, u čast Milana Besarabića, za bijenale izradio skulpturu. Nagrada publike, u vidu goluba, pripala je Nedžibu Rokbaniju i Radojki Samardžiji.

 „Pre nekoliko godina smo se opredelili da budemo i grad umetnosti i to mogu reći, s punim pravom, jer imamo petnaestak akademskih slikara i vajara“ rekao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Milić je  podsetio i na čuvenog violinistu, Vlastimira Pavlovića Carevca, najveću srpsku glumicu, Žanku Stokić, manifestacije „Silafest“ i „Ramske sutone“, ustanove Narodni muzej i Muzičku školu iz Požarevca i niz drugih stvari koje gosti koji dođu mogu da vide na Srebrnom jezeru i u Velikom Gradištu.

„Želimo da gradski park bude pun skulptura kao što su hodnici puni slika i zato smo, sa velikim zadovoljstvom, prihvatili ideju da se kod nas organizuje Prvo bijenale i simpozijum“, dodao je Milić i najavio da je tog dana dogovoreno da se obezbedi zemljište na Srebrnom jezeru gde će opština i „Fokus Evropa“ podići zgradu – kutak za umetnike.

„Opština je odvojila sredstva za sufinansiranje ovog projekta, a sudbina je htela da „naletim“ na slike Milana Besarabića u Muzeju i Biblioteci“, naglasila je Snežana Milošević, predsednica Udruženja „Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“.

Umetnički – likovni događaj upotpunila je, izvođenjem muzičke numere na violini, profesorka odeljenja Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac u Velikom Gradištu, Marija Lončar.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top