Ni gradonačelnik nije zadovoljan izvršenjem budžeta, ali jeste faktičkim stanjem na terenu

Požarevac

Događaji

Ni gradonačelnik nije zadovoljan izvršenjem budžeta, ali jeste faktičkim stanjem na terenu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Izveštaj o realizaciji budžeta grada Požarevca u prvoj polovini 2018. godine prema očekivanju izazvao najviše polemike. Finansijsko izvršenje rashoda budžeta nešto iznad 22 odsto.

    
U navedenom periodu, prihodi i primanja ostvareni su u iznosu od oko 1,9 milijardi od 3,7 milijardi planiranih na godišnjem nivou. Sa druge strane, rashodi i izdaci realizovani su sa 1,3 milijarde dinara od planiranih oko 5,9 na godišnjem nivou.
„.Ovo je mali procenat finansijskog izvršenja za prvih šest meseci. Od ukupno 107 kapitalnih projekata u prvih šest meseci, finansijski je realizovano 8,67 odsto, dok je ukupna realizacija investicija 11,19 odsto. Finansijsko izvršenje nije faktičko izvršenje. Od 1. januara do 30. juna pokrenuto je 87 postupaka javnih nabavki, dok je od 1. jula do 30. septembra pokrenut još 31 postupak. Zaključeno je 154 ugovora po sprovedenim postupcima otvorenih javnih nabavki i još 42 u postupcima javnih nabavki male vrednosti. Finansijska vrednost zaključenih ugovora od 1. januara do 30. septembra iznosi oko milijardu i 42 miliona dinara. Do 31. decembra treba realizovati oko 736 miliona dinara iz budžeta, 143 miliona od naknade za mineralne sirovine, 1,63 milijarde dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine, 39 miliona dinara iz programa bezbednost saobraćaja i 20 miliona iz programa za razvoj poljopivrede“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca,naglasivši da nije zadovoljan realizacijom budžeta.


Boban Ognjanović iz Demokratske stranke osvrnuo se na gradonačelnikovu konstataciju da „izvršenje rashoda budžeta nije faktično stanje na terenu“ i rekao da bi bilo dobro da se trenutno stanje na terenu predoči odbornicima uz skupštinski materijal.
„Ono što mi imamo je da su od 107 projekata 90 delimično započeti ili još uvek nije krenula njihova realizacija i to se tako prenosi svake godine. I na prošlom zasedanju sam tražio trenutna izvršenja. Mi smo ovde sa ciljem da kroz ovaj budžet obezbedimo građanima komforniji život. Kao odbornik opozicije mislim da smo i mi krivi, jer kao opozicija nemamo kapaciteta da vas nateramo da o tome razgovaramo otvoreno i da vidimo šta su zaista problemi. I nama je stalo da se ovi projekti što pre okončaju“, rekao je Ognjanović.
Dr Srećko Bosić, odbornik Socijalističke partije Srbije, naglasio je da kod prethodnih vlasti realizacija budžeta u prvom polugođu nikad nije bila ovako niska.
Nedopustivo je da realizacija budžeta za zdravstvo bude  9 odsto. Sve što je ispod 20 odsto je nezamislivo, o tome ne treba pričati. Realizacija budžeta za zdravstvo od 9 odsto je katastrofa“, istakao je dr Bosić.


Na sednici je promenjen sastav Upravnog odbora Turističke organizacije grada Požarevca, te su razrešeni predsednik Saša Filipović, zamenik predsednika Vuk Antić i član Dejan Aranđelović, a postavljeni Jovan Stanković na funkciju predsednika, Violeta Milošević na mesto zamenika predsednika, a Jugoslav Žikić je novi član UO TO grada Požarevca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top