Neven – biljka za kožu

Požarevac

Zdravlje

Neven – biljka za kožu

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Najčešće se koriste u terapijske svrhe cvetovi nevena,ali se može koristiti i list i stabljika.

Calendulaoficinalis ili neven je biljka oko čijeg porekla se dosta sporilo.Danas se pretpostavlja da dolazi iz Indije.Samo ime potiče od latinske reči,koja znači prvi dan u mesecu,a povezuje se sa tim što se cvetovi otvaraju sa izlaskom,a zatvaraju sa zalaskom sunca.Upravo zbog toga u narodu se neven smatra barometrom.Postoji verovanje da ako su latice cveta ujutru zatvorene,biće oblačno i kišno,a ako su otvorene biće sunčan dan.

Terapijska primena same biljke potiče iz Starog Egipta.Neven,kao lek,bio je poznat u svim antičkim kulturama.Korišćen je za lečenje bolesti kože,probavnih organa,upala,infekcija,protiv žutice.Upravo zbog toga se sa pravom i naziva biljkom za kožu,jer ne postoji kožni problem gde neven ne može da pomogne.

Savremena fitoterapija dokazala je da je neven dobar lek kod problema sa aknama,bubuljicama,čirevima,ekcemima,psorijazom,herpesm,kod problema sa suvom kožom,opekotinama,osipom,urtikarijom,kod različitih uboda,uboja,pega,fleka,kod problema sa proširenim venama....

Postoji verovanje da je neven najbolje brati po suncu,jer je tad najlekovitiji.

Postoji nekoliko načina kako da se napravi mast sa nevenom:

1. 200 mililitara svežeg soka od nevena dodati u rastopljenu svinjsku mast ili pčelinji vosak i mešati.Dok je još toplo,izliti u teglu,a kad se ohladi,poklopiti i čuvati na hladnom mestu.

2. Zagrejati 50 grama svinjske masti.U nju dodati sitno seckane latice cveta nevena uz mešanje. Kad počne da vri, skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti jedan dan.Sledećeg dana zagrejati,procediti kroz gazu u odgovarajuću posudu i čuvati na hladnom mestu.

3. Pomešati jednake količine ulja od nevena i svinjske masti ili pčelinjeg voska,pa otopiti sve zajedno.Potom skinuti sa šporeta i mešati do hlađenja.

Ulje od nevena se dobija korišćenjem maslinovog,suncokretovog ili ulja pšeničnih klica.

Potrebno je u odgovarajuće ulje potopiti cvetove nevena.Oko mesec dana držati na sunčanom mestu uz povremeno mućkanje.Procediti ulje potom i ostaviti još jedan dan uz povremeno mućkanje.Najbolje bi bilo koristiti sveže cvetove,koje se pre potapanja u ulju na gazi ostave oko dva dana da se prosuše.

Kapi od nevena se mogu napraviti pomoću razblaženog alkohola,tako što se 200 grama latica potopi u 1 litar razblaženog alkohola i ostavi na tamnom mestu oko mesec dana,a potom se procedi.

Kapi se mogu koristiti kod upale krajnika,grla,desni,kod problema sa crevima,venama,hemoroidima.

Neven se može koristiti i za salate,za dekoracije torti,kolača.

Osobe alergične na kamilicu i hajdučicu ne bi trebalo da koriste neven,a oprez je potreban i kod trudnica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top