Nedinić: Nikada više puteva nije izgrađeno i rekonstruisano za jednu godinu

Petrovac

Društvo

Nedinić: Nikada više puteva nije izgrađeno i rekonstruisano za jednu godinu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Novogodišnji intervju sa Duškom Nedinićem, predsednikom opštine Petrovac na Mlavi.

Na izmaku 2018.godine svode se računi i donose zaključci. Da li ste zadovoljni onim što je urađeno kada podvučete crtu?

Prezadovoljan sam. Zaista, kada se osvrnemo na ovu godinu, mislim da ni najmanje nemamo razloga za nezadovoljstvo. Smatram da je ovo jedna od najuspešnijih godina u istoriji ove opštine.

Više puta ste izjavili za portal E-Braničevo da je jedan od prioriteta ravnomeran razvoj svih sela.U kojoj meri je taj cilj ostvaren?

Tako je. Našem budžetu svi građani ove opštine doprinose, pa prema tome i svako selo zaslužuje deo tog budžeta. Tokom ove godine u Orljevu, Ranovcu, Tabanovcu, Šetonju, Oreškovici, Zabrđu, Vošanovcu, Starčevu, Lopušniku, Ćovdinu, Bistrici i naselju Kamenovo - Zabrđe, sređivali smo stare i gradili nove puteve. Mislim da nikada više puteva nije izgrađeno i rekonstruisano za jednu godinu. Ni jednog trenutka nismo odustali od namere i reči koja je data, a to je da ni jedno selo neće biti zaboravljeno i da će se opštinski budžet uvek ravnopravno raspoređivati na sve građane ove opštine. Nama je svaki novi kilometar puta značajan.

Dugo godina je opština bila zapuštena, a sela zaboravljena.Zato je meni i čitavom mom timu od izuzetne važnosti da uradimo što više možemo, da se radovi i obnova sprovode kroz celu opštinu, da ne budu skoncentrisani samo na Petrovac ili manji broj sela. Cilj nam je da obezbedimo što je moguće bolje uslove za meštane koji vredno i pošteno rade, koji se bave poljoprivredom i drugim delatnostima. Moram da napomenem da je razvoj planiran na mandatni period, odnosno četiri godine, tako da ono što nismo stigli da uradimo ove godine, uradiće se u narednom periodu. Naši meštani mogu da budu uvereni i sigurni da ćemo sa ovakvom politikom razvoja sela nastaviti i ubuduće.

Godinu za nama obeležile su poplave koje su nanele veliku materijalnu  štetu. U toku je saniranje oštećenih škola, dokle se stiglo sa radovima?

Poplave koje su nas zadesile zahtevale su da veliki deo i energije i sredstava preusmerimo na sanaciju štete. Na sreću, imali smo od starta veliku pomoć i podršku Ministarstva poljoprivrede i ministra Branislava Nedimovića, Srbijavode, kao i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja je i finansirala rekonstrukciju škola. Trenutno je u toku izvođenje radova sanacije i adaptacije OŠ „Sveta Mihajlović“ u Burovcu i OŠ „Žarko Zrenjanin“ Veliko Laole – odeljenje Krvije. Vrednost ovih investicija je 132.000.000,00 dinara sa PDV-om. Planiranio je da radovi na obe škole budu završeni do 15. januara, nakon čega će učenici moći da uživaju u potpuno rekonstruisanim i modernim učionicama.

Pored škola, u toku je izvođenje sanacionih i regulacionih radova u cilju zaštite naselja Petrovac na Mlavi i Burovac od bujičnih voda prema "Elaboratu zaštite naselja opštine Petrovac na Mlavi od bujičnih voda" koji se, takođe, realizuju u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.To podrazumeva uređenje slivova potoka Umka, Papine i Panarija u Petrovcu na Mlavi i izgradnju antierozivnih i protivbujičnih objekata na Burovačkom potoku uzvodno i nizvodno od naselja Burovac. Vrednost investicije je 119.938.368,12 dinara sa PDV-om. Kancelarija  finansira sve radove, a opština projektnu dokumentaciju i  nadzor. Očekivani rok za završetak radova je 15.maj 2019. godine.

Aktuelna tema u opštini Petrovac je izgradnja mini hidroelektrana na reci Mlavi. Građani su protiv toga, a i vi ste zauzeli isti stav da dok ste predsednik opštine lokalna samouprava neće izdavati dozvole za njihovu izgradnju. Da li je na toku Mlave ipak u planu izgradnja MHE i kako se taj problem može rešiti?

Kao što sam već rekao, moj stav po ovom pitanju je jasan i nije se menjao. Ali, kao što sam rekao tada, ponoviću i sada, moje ingerencije su samo na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Ono što je do mene ja ću učiniti, ali se u nadležnosti drugih opština ne mogu mešati, prosto nemam to pravo, a ni moć. Takođe, ukoliko građani smatraju da je od strane opštine potrebno preduzeti još neki korak koji će doprineti poboljšanju, ne samo Mlave, već uopšte ekološke situacije, ja stojim na raspolaganju za predloge i savete, sve dok su u granicama zakonskih okvira.

Šta je prioritet u budžetu za 2019.godinu, koje kapitalne investicije čekaju realizaciju?

Građani moraju da znaju da je naš budžet jako mali, on iznosi 45.000,000,00 dinara za sledeću godinu, od čega će najveći deo otići na infrastrukturne radove. Mi planove imamo, ali ono što njihovu realizaciju usporava je pronalaženje dodatnih sredstava, tako da će dinamika radova najviše od toga zavisiti, pa nam je pre svega potrebno strpljenje. Ipak, ono što smo stavili na vrh  liste prioriteta je rekonstrukcija i drugog mosta u gradu, takozvanog mosta "kod Košute", rešavanje problema deponije i izgradnje transfer stanice za otpad, novi Centar za socijalni rad i rekonstrukcija škola u Kamenovu i Oreškovici.

To su neki od akutnih problema, koje je potrebno što pre rešiti, jer je procenjeno da u odnosu na broj građana na koji se odnose, pitanje bezbednosti i opšteg stanja, predstavljaju najhitnije investicije. Pored toga mi smo već i u narednu godinu ušli sa ogromnim projektima kao što je most u centru grada, koji se od izgradnje, dakle 80 godina, nije značajnije rekonstruisao, tako da je ovaj projekat meni lično, ali mog tima, jedan od najvećih uspeha.

Novogodišnja čestitka prvog čoveka opštine Petrovac

Poštovani sugrađani, u godini koja nam predstoji želim vam mnogo uspeha na svim životnim poljima i ispunjenje ličnih i profesionalnih ciljeva u duhu zdravlja i optimizma.Zajedno ćemo nastaviti da našu opštinu činimo boljim, sigurnijim i lepšim mestom za život.Siguran sam da će to svima nama dati dodatni motiv, jer sve što uradimo ostavljamo u nasleđe mladima koji predstavljaju našu glavnu pokretačku snagu.Želim vam srećnu i uspešnu Novu 2019.godinu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top