Nauka na zanimljiv način - onlajn konferencija za đake petrovačkih škola

Petrovac

Događaji

Nauka na zanimljiv način - onlajn konferencija za đake petrovačkih škola

Foto: Naučni klub Ranovac

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru rada Naučnog kluba Ranovac, u prostorijama Osnovne škole „Jovan Šerbanović“ održana je onlajn konferencija pod nazivom „Gljive kao internet prirode“.

Realizatori su bili Marko Blagojević i Mirjana Lukić, nastavnici biologije, zaposleni u ovoj školi. Konferencija je bila zamišljena da se sprovede putem besplatne konferencijske veze „Free Conference“.

Ovo naučnopopularno predavanje osmišljeno je u cilju proširivanja znanja o carstvu gljiva i njihovom značaju u prirodi, razvijanja interesovanja za procese u prirodi i raznovrsnost živog sveta, razvijanja svesti o značaju gljiva za život čoveka, kao i o značaju očuvanja životne sredine i biodiverziteta. Ciljna grupa bili su učenici od petog do osmog razreda.

Video konferencija je započela u 12 časova, a u prenos su se uključile škole iz Petrovca, Oreškovice, Velikog Laola, Šetonja, Burovca, Rašanca i Kamenova, a takođe, realizaciju su pratili i iz Centra za promociju nauke iz Beograda.

Naravno, konferenciju su uživo pratili i učenici OŠ „Jovan Šerbanović“ iz Ranovca.

Nakon pozdravne reči od strane direktorke škole, Vesne Šubert, predavači su otpočeli  izlaganje.

Učenicima se prvo obratio Marko Blagojević, a nakon njega i Mirjana Lukić, nastavnici biologije. Govorili su o značaju gljiva, njihovoj primeni, ali i o bolestima uzrokovanim gljivama.

Izlaganje je trajalo tridesetak minuta, nakon čega su se učenici iz škola koje su pratile konferenciju uključivali postavljajući pitanja u vezi gljiva, njihove rasprostranjenosti, najzastupljenijim vrstama kod nas, razlici između otrovnih i jestivih, a predavači su odgovarali na sva pitanja.

Na kraju, pozvali smo kolege iz drugih škola da svojim idejama podstaknu što više ovakvih aktivnosti, kako bi što više učenika čulo i videlo nešto novo, kako bi im se nauka približila, a sami nastavnici dobili nove ideje za realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti – napominje koordinator Naučnog kluba Ranovac i nastavnik matematike u ranovačkoj školi Krsto Masleša.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top