Napreduju radovi na Ramskoj tvrđavi

Veliko Gradište

Turizam

Napreduju radovi na Ramskoj tvrđavi

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Do kraja građevinske sezone biće zaršeno više od 60 odsto planirane rekonstrukcije na Ramskoj tvrđavi, predviđaju izvođači radova.

Tvrđava već dobija svoj prvobitni, originalni izgled, restaurirani su zupci na kuli broj četiri, na kuli broj tri se završavaju, a obnova kule dva je u toku.
Na sastanku održanom prethodne nedelje u Ramu, predstavnika firmi nadzora, izvođača, TIKA-e i opštine Veliko Gradište, odlučeno je o tri ključna pitanja za dalju restauraciju – boji fuga, rasporedu zubaca na zidovima i načinu drenaže atmosferskih voda iz tvrđave.

Tvrđava Ram kod Velikog Gradišta, u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 milion evra, predstavlja značajan turistički potencijal ovog kraja. Restauraciju finasira Turska agencija TIKA, a projekat je započet 2013. godine osvetljenjem tvrđave.


Restauraciju finansira Turska agencija TIKA

Započeti su radovi čišćenja i rekonstrukcije zidova, arheološka iskopavanja na zidinama prema Dunavu koja će se vršiti i na kompletnoj unutrašnjosti tvrđave, a završetak se očekuje do septembra sledeće godine.


Uskoro u originalnom izgledu

Jedan od sedam značajnih lokaliteta i tvrđava na Dunavu, Ramska tvrđava će privući veliki broj domaćih i stranih turista, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo Velikog Gradišta već i okolnih lokalnih samouprava, zajedno sa Srebrnim jezerom, Viminacijumom, Golubačkom tvrđavom i Ljubičevom.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top