Najveće zablude o zaštiti reproduktivnog zdravlja (FOTO)

Braničevo

Zdravlje

Najveće zablude o zaštiti reproduktivnog zdravlja (FOTO)

Foto: E.M. i Ilustracije

How Good Of A Friend Are You Really?

Kondom smeta, kontraceptivne pilule su rizične, a bolesti se uvek „dešavaju nekom drugom“ – tri su najveće zablude mladih kada je reč o zaštiti reproduktivnog zdravlja.

U našem društvu, zablude i predrasude su brojne u mnogim oblastima, a ništa manje ima ih i kada je reč zaštiti reproduktivnog zdravlja, poručuju lekari. Kod mladih su te zablude posebno izražene, ali i opasne, jer direktno utiču na posledice. Često, mladići i devojke uče iz tuđih primera i iskustava što ne mora nužno biti pogrešno, ali nije uvek merodavno i primenjivo u svakoj situaciji.

Takođe, posežu za internetom kako bi dobili odgovore, a tamo ih umesto pravih informacija čeka mnoštvo diskutbilnih i krajnje neproverenih saveta, komentara, navodnih iskustava, nagađanja... Za osobu koja nema sopstvena iskustava, a samim tim ni mogućnost da sama proceni šta od toga treba shvatiti ozbiljno, a šta ne, sve ovo stvara konfuziju i dodatno komplikuje ionako već dovoljno tešku poziciju adolescenta koji se suočava sa izazovima odrastanja.  

Ima više zabluda, široko rasprostranjenih, a mi smo tu da ih prepoznamo i da mlade kroz razgovor pravilno usmerimo, bilo da potraže našu pomoć u zdravstvenim ustanovama, kod ginekologa, u savetovalištima, ili da govorimo na predavanjima u školama“, kaže dr Šana Stević, ginekolog akušer Doma zdravlja u Požarevcu.


Dr Šana Stević – lekar sa višedecenijskim iskustvom kada je reč o radu sa mladima na zaštiti reproduktivnog zdravlja

Prva i najrasprostranjenija zabluda odnosi se na upotrebu kondoma. Iz nekog razloga otpor prema ovoj vrsti kontracepcije je veoma izražen, iako se njihovim izbegavanjem rizikuju, ne samo neželjena trudnoća, već i polno prenosive infekcije, inače sve češće kod mladih, kao i HPV pa i HIV virusi... 

Postoji zabluda da upotrebom kondoma seksualni odnos neće biti potpun, da nije zadovoljavajuć u fizičkom, ali i emotivnom smislu, jer je kondom nekakva prepreka. I to se mišljenje, sada se već može reći generacijama unazad, uporno prenosi. A sve to, jednostavno nije tačno. Uz to, kod nas postoji još jedan problem, takođe predrasuda – da je u svakom odnosu odgovorna jedino devojka, pošto valjda samo ona snosi najteže posledice u smislu neželjene trudnoće. Muškarac se doživljava kao partner koji nema nikakve obaveze. To nije dobro, ima ozbiljne posledice i mora da prestane, a devojke su te koje moraju da se izbore i sruše te zablude i tabue. Mladići moraju da počnu da se ponašaju kao odgovorni partneri i da podjednako učestvuju u odnosu. Mi kondom savetujemo kao barijerno sredstvo koje će pomoći da ne dođe do neželjene trudnoće, ali i polno prenosivih bolesti, i time je sve rešeno, zaštita je kompletna kaže naša sagovornica.


Glavne predrasude i zablude mladih najšeće se odnose na upotrebu kontraceptivnih sredstava

Druga, skoro podjednako rasprostranjena zabluda, kojoj su na žalost doprineli i neki lekari, a naročito ranije generacije ginekologa, odnosi se na upotrebu kontraceptivnih pilula. Ovo je možda i posebno izraženo u Braničevskom okrugu, smatra dr Stević.

To nam govori statistika i procenat upotrebe oralne kontracepcije koja se doživljava kao nešto strašno, nešto što nikako ne treba koristiti. Prvo pitanje koje mi po pravilu postavljaju devojke - hoće li se ugojiti. Da li će početi da im rastu brkovi, da li će moći kasnije da zatrudne i još niz pitanja koja svedoče o tome da su potpuno neupućene i da imaju brojne zablude. Kontraceptivne pilule samo imitiraju naše telo, odnosno menstrualni ciklus. Isto što se kod nas luči u jajniku i stvara, dakle, prvo estrogen, pa progesteron. Pilula je tako napravljena da ima i jedan i drugi hormon i na taj način blokira rad jajnika, sprečava stvaranje jajnih ćelija, a samim tim i trudnoće. I tu prosto nema ničeg što je loše. Mi znamo kome se te tablete ne smeju dati, a to su osobe sa povišenom funkcijom štitne žlezde, ne dajemo ih tamo gde u porodici postoji karcinom dojke (kod majke ili tetaka), ne dajemo gde su srčane mane u pitanju. Ranije se nije davalo ni kod šećerne bolesti, ali je taj stav promenjen. Ne dajemo ih ni dok žena doji, ali su se sada pojavile mini pilile koje možemo dati i dojilji,“objašnjava ona.


Pilula je višestruko korisna, a nema nikakvih štetnih efekata

Oralna kontracepcija je bila bum kada se pojavila. Naravno, nije bila savršena, ali je usavršavana vremenom. Smanjila je neželjene trdunoće i sve druge posledice, uključujući i smrtnost usled neželjene trudnoće i polne infekcije. Zaista imam vrlo povoljno mišljenje o piluli, ni sama ne verujem da je na bilo koji način štetna. Naravno, sve se mora pratiti i kontrolisati. Pogrešno je bilo mišljenje mojih starijih kolega koji su savetovali da ih treba, na primer piti tri meseca, a zatim prekinuti na isti toliki period. Sada su naučnici dokazali da je to jedan veliki stres za organizam. Pilula se može piti pet ili deset godina bez ikakve pauze, s tim što se radi ultrazvuk, Papa test, kotroliše jetra i masnoće u krvi. Šta su povoljni efekti pilule? Pa, osim sprečavanja neželjene strudnoće, ona štiti od tumora jajnika. Osobe koje ih makar godinu dana piju, 10 godina su zaštićene od ove vrste kancera, i to je po mom mišljenju velika stvar. Takođe, svojim dejstvom na grlić i stvranjem cervikalne sluzi velike gustine, sprečava da infekcija prodre ka materici i kanalima. Želim da uputim poruku mladim devojkama da ne strahuju od pilule. Naravno, ne smeju je uzeti na svoju ruku i ne smeju prekidati, moraju znati kada se uzima. Ona deluje 24 sata, skokovito uzimanje smanjuje njen efekat, ali sve savete možete dobiti kod ginekologa,“kaže dr Stević.

Pilula takođe reguliše menstruacije, kod devojaka sa dismenorejom, odnosno izrazito bolnim menstruacijama. Upotrebnom pilula bol se smanjuje ili potpuno nestaje, a takođe je poželjna kod endometrioze, koja može da uzrokuje sterilitet i počinje upravo bolnim menstruacijama. Ministarstvo zdravlja je sa svojom radnom grupom, na čijem je čelu dr Katarina Sedlecki, koja radi na Institutu za majku i dete i bori se za stvaranje centara za edukaciju mladih, napravilo smrenice i protokole o tome kada i kome dati koje sredstvo oralne kontracepcije, napominje dr Stević.

Na pitanje koja je donja granica kada govorimo o uzrastu, ona poručuje da se prvi intimni odnosi uopšte, pa samim tim i upotreba pilula, ne savetuju pre okončanja perioda od tri godine nakon prve menstruacije. Tada su hormoni „odradili“ sve što je potrebno i telo je spremno. Što u današnjim prilikama znači – oko 14. godine, ukoliko je menstruacija nastupila sa 11, što se najšešće dešava, može se početi sa upotrebom kontraceptivnih pilula.

Trend kod nas, ali i ostalim zemljama okruženja je da se u intimne odnose u proseku stupa sa 15 godina, i to je nešto što treba da prihvatimo, a mlade edukujemo kako da sačuvaju svoje reproduktivno zdravlje, poručuje dr Stević.

Među ostalim predrasudama koje je ona prepoznala kod mladih, prednjači stav da je za prenošenje HIV-a dovoljan i najmanji fizički kontakt sa zaraženim. Ova predrasuda je inače ukorenjena u čitavom društvu, i najverovatnije potiče od straha od zaraze. I tu se, kaže, mora pomenuti delovanje omladine JAZAS-a koji je svuda, a naročito u Braničevskom okrugu, mnogo truda uložio u razbijanje predrasuda i zabluda.


Ginekologija u požarevačkom Domu zdravlja – mesto gde bi svaka devojka trebalo da dođe po savet. Nema razloga za stid, poručuju lekari.

Kao posebna vrsta zablude vlada razmišljanje: „Neće to baš meni da se desi“. Doduše, više na psihičkom planu, ali sa direktnim opasnostima po fizičko zdravlje. Naime, mladi poznaju mnoge rizike, ali retko sebe prepoznaju u tim pričama kada se i sami nađu u rizičnim situacijama. Delimično zato što idealizuju partnere koji nisu baš uvek potpuno iskreni i pošteni u intimnom odnosu. A to je važno, jer se prilikom intimnih veza razmenjuju emocije, ali i još mnogo toga drugog.

Moja preporuka, pre svega za devojke, je da bi trebalo da na neki način planiraju svoje prvo intimno iskustvo. Kada nešto planirate, to znači da o tome razmišljate i da ćete imati vremena da se spremite, u svakom smislu. Znači, važno je da sebi ostave prostora, i da par nedelja pre nego što nameravaju da to učine, dođu kod ginekologa. Da porazgovaramo otvoreno i da im mi lekari damo preporuke šta da urade, da saznaju koji su njihovi rizici, jer ni jedna veza nije ista, i šta da urade da im to prvo iskustvo i sva naredna prođe bez neželjenih posledica. Pravi način reagovanja je dati pilulu za kontracepciju i savet da mladić obavezno korsti kondom. Jer, pored razmene emocija, u tom činu se razmenjuju i sve druge stvari uključujući i viruse i bakterije. Bitno je da one sebe zaštite od toga. Znate već, najčešći je HPV virus, koji je kasnije direktno odgovoran za rak grlića materice. Bilo bi idealno da je naša sredina prepoznala značaj vakcine protiv HPV virusa i da je ona bila svima dostupna, ali za sada nije tako. Fond za zdravstvenu zaštitu nije usvojio predlog da ta vakcina bude besplatna. A vidite, manja i čini mi se ekonomski slabija Makedonija, već 10 godina vakciniše decu protiv HPV virusa. Počeće sada da vakcinišu i mladiće, jer oni su prenosioci, dok žene obolevaju. Velika stvar će biti za našu sredinu kada se odvoje sredstva i za imunizaciju protiv humanog papiloma virusa. Mi smo svojim radom i edukacijom smanjili broj karcinoma grlića materice u Braničevskom okrugu, ali će pravi iskorak biti kada budemo vakcinisali svu omladinu. Vakcina je skupa. Međutim, možda manje treba izdvojiti za neke druge stvari, usmeriti sredstva iz gradskih budžeta na dugoročno važna pitanja, a ne da ih podređujemo kratkoročnim. Dajemo milione za razna slavlja i proslave što je u redu, ali od zaštite zdravlja nema ničeg prečeg. Ako već moramo da biramo, ne vidim šta je važnije od vakcine koja garantuje da više ni jedna devojka neće oboleti od raka grlića materice,“ zaključuje dr Šana Stević.


Devojke moraju da sruše predubeđenja da su samo one odgovorne za posledice u intimnom odnosu

 Lekari moraju da uče neprekidno

Ono što je novo, to su otkrića da prekomerna gojaznost sa skrivenim šećerom ili insulinska rezistencija, kao i smanjena ili povišena funkcija štitaste žlezde utiču na pravilan menstrualni ciklus. Nismo ni mi lekari baš svi dovoljno apsolvirali te teme, ali sva naša predavanja koja idu kroz konitinuranu medicinsku edukaciju su u tom smeru, i mi svi moramo da se edukujemo neprekidno. Jer nismo ovako učili pre 20 godina, ali nauka se menja, moramo i mi da pratimo te promene i otkrića“, smatra doktorka Stević.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Od tebe zavisi” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2017. godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top