Najbolja predstava „Hasanaginica“, „Zlatna fibula“ za Ozrena Grabarića

Požarevac

Kultura

Najbolja predstava „Hasanaginica“, „Zlatna fibula“ za Ozrena Grabarića

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstava Novosadskog pozorišta „Hasanaginica“ proglašena za najbolju na festivalu „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“.

Na prvoj međunarodnoj pozorišnoj smotri u konkurenciji je bio ukupno pet predstava: „Kralj Rikard  III“ u izvođenju Dramskog kazališta „Gavella“, „Feničanke“  u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Dječije pozorište Republike Srpske izvelo je predstavu „Odisej – san o povratku“, Beogradsko Narodno pozorište predstavilo se „Elektrom“, a poslednje takmičarske večeri Novosadsko pozorište odigralo je „Hasanaginicu“.

Sve predstave ostavile su snažan utisak i na publiku, i na žiri, ali se ipak za nijansu izdvojila „Hasanaginica“.

 „Predstava „Hasanaginica“ obrađuje mit i najviše odgovara poruci festivala, a to je mitovi stari i novi. Približava ga našem vremenu, novom osećanju za mit, analizira odnos muškarca, žene i sredine, a temelji se na mitu koji, eto, i danas razrešavamo.Uvažili smo koncept predstave, u svim segmentima uspešnu realizaciju predstave kao i glumačka i pevačka ostvarenja i skupni entuzijazam i igru ansambla“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija koji je radio u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković.

Nagrada Viminacijum maksimus za najbolju predstavu

Nagrada za najboljeg glumca jednoglasnom odlukom  žirija dodeljena je Ozrenu Grabariću, za ulogu Ričarda III u istoimenoj predstavi Dramskog kazališta “Gavella”.

Nagrada za najboljeg glumca biće uručena naknadno

Novčana nagrada za najbolju predstavu, uz nagradu „Viminacium maximus“, iznosi 750 hiljada dinara, dok je novčana nagrada za najboljeg glumca festivala, uz nagradu „Zlatna fibula“, 200 hiljada dinara.

Nakon proglašenja pobednika festivala i dodele nagrada, u čast pobednika Novosadski Big Band, hor i orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta  Novi Sad  izveo je  Rok operu.

Rok opera

Cilj festivala - da oživi antički teatar, nije u potpunosti postignut jer su sve predstave, umesto u anfiteatru, zbog nepovoljnih vremenskih uslova odigrane u Centru za kulturu.

Takođe, pokazalo se da požarevačka i kostolačka pozorišna publika nije u mogućnosti da za jednu kartu izdvoji 1.000 dinara. Prodato je svega nešto više od deset karata, zbog čega je neposredno pre početka festivala doneta odluka da ulaz bude slobodan.

Organizatori ovog festivala trebalo bi da sledeće godine razmisle o upola nižoj ceni ulaznice koju bi, realno, građani mogli da plate, jer  umetničko delo ne postoji bez publike.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top