Najbolja neobjavljena drama - „Na točkovima“

Požarevac

Kultura

Najbolja neobjavljena drama - „Na točkovima“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Autor je Radoje Radosavljević iz Obrenovca.

U konkurenciji ovogodišnjeg konkursa „Slobodan Stojanović”, za najbolju neobjavljenu dramu je bilo 10 radova, a ocenjivao ih je žiri u sastavu: teatrolog Dragana Bošković, novinar Vukica Strugar i reditelj Srđan Koljević. 

Priznanje je dobitniku uručio prošlogodišnji laureat Kosta Carić. Nagrada se sastoji od diplome, novčanog dela i knjige koja će za naredne „Dane Slobodana Stojanovića“ biti odštampana.

„U najboljoj tradiciji srpske komedije od Nušića, preko Sterije, Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića, tragikomedija „Na točkovima“ Radoja Radosavljevića sa tačnim podnaslovom o kraju istorije u Srbiji XX veka, spretno i darovito matira limite propadanja svih moralnih normi u našem društvu, ne samo materijalnom siromaštvu“, navodi se u obrazloženju žirija.


Među publikom Vlasta Velisavljević, Vojkan Borisavljević i Zdravko Šotra

Nagrađena drama imala je veoma originalnu šifru „rezervni točak“.


Uručenje nagrade

„Nikada nisam imao priliku da se susretnem sa Slobodanom Stojanovićem, ali moj susret sa njegovim stvralaštvom dogodio se pre mnogo godina u vreme kada sam bio prvi razred Gimnazije. Te 1977. godine premijerno je prikazana serija „Više od igre“, koja je pomerila granice televizijskog stvaralaštva“, kazao je između ostalog ovogodišnji laureat.

Predstavljena je i prošlogodišnja najbolja drama  „Čovek bez mase” Koste Carića iz Pančeva. 

Drama se odvija u zatvoru na nepoznatoj lokaciji. Zatvor se može nalaziti bilo gde na zemaljskoj kugli gde ima potrebe za postojanjem jedne takve institucije.

 „Čovek bez mase je uzbudljivo štivo kako dramama i dolikuje i kada se tekst pročita, čitalac ima želju da ponovo pročita pojedine delove. To je znak da je pisac napisao delo vredno svake pažnje“, kazao je Radomir Antonić, teatrolog, govoreći o prošle godine nagrađenoj drami.


Radomir Antonić teatrolog

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top